Cinsel problemlerinizi saklamak yerine birlikte çözün

Evliliğin ilk iki yılı “biz” olma mücadelesinin verildiği yıllardır. Çift bunu tamamen kök ailesinden ya da çevreden öğrendikleriyle yapar. Zor yıllardır. İki farklı aile yapısında yetişen iki farklı cinsiyetten iki kişinin uyumlanmaya çalışmasıdır. Ve referansları çoğunlukla evin dışındakilerdir.

Haberin Devamı

KADINLARIN EN SIK KARŞILAŞTIĞI CİNSEL PROBLEMLER NELERDİR?

Evliliğin ilk yıllarında en çok vajinismus sorunu çifti zor durumda bırakabiliyor. İlerleyen süreçte ise cinsel istek azlığı, orgazm sorunları kadınların sıklıkla yaşadığı cinsel işlev bozukluklarından.

VAJİNİSMUSUN EN TEMEL NEDENLERİ NEDİR? ÇÖZÜMÜ İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Vajinismus; vajina girişinde kontrol dışı kasılmalar, bacağı kapatma davranışı, kalçasını kaçırma gibi istenmeyen ve girişe izin vermeyen davranışlar nedeniyle cinsel birleşmenin gerçekleşmemesidir. Kadın, kasılmalar üzerinde hiçbir şekilde kontrol sağlayamadığını ve istese bile bacaklarını açamadığını düşünmektedir. Tamamen psikolojik bir sorundur. 

Cinsellikle ilgili yanlış bilgiler, korkular ve abartılı düşünceler vajinismus sorunun kökeninde yatar. Vajinismusun nedenleri arasında;
• Yanlış ve abartılı cinsel bilgiler,
• Cinsel eğitimin yetersizliği,
• Suçluluk, ayıp, günah duyguları,
• Çocukluk ve genç kızlık döneminde yaşanan ruhsal ve bedensel cinsel travmalar, tacizler, baskıcı aile ortamı,
• Cinsiyet ayrımcılık yapılarak yetiştirilme,
• İlk geceyle ilgili bilgisiz ve bilinçsiz olmak,
• Penisin girişi anında ‘acı çekme, aşırı kanama, vajinanın parçalanması’ korkuları ve gebe kalma korkuları yer almaktadır.

Cinsel problemlerinizi saklamak yerine birlikte çözün

Vajinismusun tedavisinde ‘cinsel terapi’ bütünsel yaklaşan, etkinliği kanıtlanan bilimsel tek modeldir. Cinsel terapi seansları çiftle birlikte yapılır. Cinsellik, cinsel anatomi ve fizyoloji bilgisi, kontrolsüz kasılmaların nasıl olduğu, cinsel mitler, vajinismus tedavi teknikleri, ev uygulamaları, cinsel yaşamda duyuların ve iletişimin önemi, vajinismus sorunu yaşayan kadınların ve erkeklerin yanlış inançları, zihni olumluya programlamanın önemi gibi konular çalışılır. Terapi de bilişsel ve davranışçı teknikler kullanılır. Kadının tüm kaçınmaları ve korkularıyla ilgili çalışılır. Travma ya da benzeri yaşantı varsa travma teknikleri kullanılır. Aslında cinsel terapide kadın kendi gizli kalmış ya da bildiği ama çözemediği kaygılarla baş etmeyi öğrenerek, cinselliği ile tam olarak barışır. Tedavinin bütünsel yaklaşması da bu demektir.

ERKEKLERİN EN SIK KARŞILAŞTIĞI CİNSEL PROBLEMLER NELERDİR?

Sağlıklı her erkek hayatının herhangi bir döneminde en az bir kez cinsel işlev ile ilgili sorun yaşıyor. Örneğin stresli bir dönemde ereksiyon olamayabilir. Bu durumu geneller ve çok takılırlarsa uzun dönem sıkıntı veren bir cinsel işlev bozukluğu sorununa dönüşebilir.
Erkeklerde en çok görülen cinsel işlev bozukluğu erken boşalmadır. Boşalma kontrolünün kişide olmaması durumudur.

KAYNAK: MUTLU AİLELERİN 101 SIRRI KİTABI/ HÜRRİYET KİTAP

 Cinsel problemlerinizi saklamak yerine birlikte çözün

Yazarın Tüm Yazıları