M. Kerem Doksat
M. Kerem Doksat
M. Kerem Doksat

Evliliğin ilk 5 yılını önemseyin

Evliliklerde ilk 2 sene kritiktir. Cicim ayı geçtikten sonra ilk yaşanan hayal kırıklıklarının dağılımı genellikle ilk iki sene içindedir.

Haberin Devamı

NEDEN UZMANLAR EVLİLİĞİN İLK YILLARININ ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNU VURGULUYOR? BU KRİTİK YILLARI ATLATINCA EVLİLİKLER DAHA MI SAĞLAM TEMELLERE OTURUYOR? BU KONUDA YAPILAN BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR NE DİYOR?

Hayat rutininin başlaması, zorlu iş döngüsünde kişilerin kendisini eskisi kadar özel hissetmemesi, aynı evi paylaşırken kişilerin birbirlerini sansürsüz olarak tanımaları, seks hayatının rutine girmesi, evliliğin getirdiği garantilenmişlik hissi gibi sebeplerle evliliğin ilk seneleri baraj seneleridir. Yola devam etme kararı alan çiftler için bunu takip eden diğer üç sene, karşılıklı iyi niyet, anlayış ve çaba sürecidir. Dolayısıyla kabaca ilk beş sene; öncelikle gerçekle yüzleşme sonucunda yaşanan hayal kırıklıkları ve ardından da karşılıklı çaba süreciyle geçen uyum sürecidir. Bu önemli virajları atlatabilen, karşılıklı sevgi ve saygıyı koruyabilen ve birliktelikleri için gayret eden çiftler beşinci seneden sonra evliliğe devam edebilirler. Bu kritik seneler atlatıldıktan sonra evlilik karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı olarak daha sağlam bir temele oturur. Kişiler birbirlerini oldukları gibi kabul edip, yeri geldiğinde kendi bireyselliklerinden geri adım atarlar. Kendilerine özel ve ortak zaman ayırırlar. Bu çerçevede çalışmaya, üretmeye, ortak hoş zaman geçirmeye emek verirler.

TÜRKİYE’DEKİ ORANLARA BAKILDIĞINDA BOŞANMALAR EN ÇOK EVLİLİĞİN İLK YILLARINDA MI YAŞANIYOR?

Türkiye’de yapılan araştırmalara bakıldığında; eşler arasında yaşanan şiddetin % 62 oranında evliliğin ilk yıllarında başladığı bulgusu büyük önem taşımaktadır. (Page AZ, İnce M. Aile içi şiddet konusunda bir derleme. Türk Psikoloji Yazıları; 2008, 11(22): 81-94,9

Türkiye’de boşanmalar, erkeklerde 25-39, kadınlarda ise, 20-34 yaşları arasında yoğunluk göstermektedir. Meydana gelen boşanmaların % 44.8’i, evliliğin ilk beş yılında gerçekleşmiştir. Bu sebeple ilk beş yıl, evlilikte kritik yıllar olarak nitelendirilebilir (Yıldırım N. Türkiye’de boşanma ve sebepleri. Bilig (Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi), 2004(28):59-81.)

Evliliğin ilk 5 yılını önemseyin

HATALARINIZI KABUL ETMEYİ BİLİN, EGONUZUN KISKACINDAN KURTULUN

BİR SORUN YAŞADIĞIMIZDA HAKLI OLMAK ADINA GERİ ADIM ATMAMAK VE HATAYI ASLA KABUL ETMEMENİN KİME FAYDASI VAR? EGOMUZUN KISKACINDAN BİR KURTULABİLİRSEK MUTLU OLMAYI BECEREBİLİR MİYİZ?

Sadece kendi doğrusuyla yaşayan, sadece “ben” diyen bir kişi müşterek bir hayat yaşayamaz. Evlilik kurumu gerçek sevgi ve saygı doğrultusunda yürütülen bir danstır. Bu dans iki kişinin özverisi ve gayreti ile gerçekleşir. Karşılıklı gayret ve özveri ne kadar samimi ve gerçek ise, dans o kadar ahenkli olur. Kişiler yanlış düşünebilir, hata yapabilirler. Önemli olan, hatayı kabul etmek ve bu konuda geri adım atabilme olgunluğunu gösterebilmektir. Sadece kendini düşünen, vermeden almak isteyen, sadece kendini haklı gören, sadece kendi fikrini beyan etmek isteyip diğerini dinlemeyen, buyuran, emir veren, saygısızca davranan bir kişinin evlilik kurumunu yönetmesi mümkün değildir. Bu sebeplerle sadece kendimizi düşünmekten kurtulup, karşımızdakini fark edebildiğimiz an, ortak birliktelik için bir şeyler yapabiliriz. Bu sayede gerçek huzuru, mutluluğu yakalayabiliriz.

KAYNAK: MUTLU AİLELERİN 101 SIRRI KİTABI/ HÜRRİYET KİTAP

 Evliliğin ilk 5 yılını önemseyin