GeriSağlık Evde doğal sivrisinek kovucu nasıl yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Evde doğal sivrisinek kovucu nasıl yapılır?

Evde doğal sivrisinek kovucu nasıl yapılır?

İşte uzmanından her keseye uygun çok özel bir tarif...

Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, sivrisinekler için doğal yağların etkili bir koruyucu olduğunu ve evlerde nasıl yapılabileceğini açıkladı. Gülsoy; “Yaz sıcaklığının arttığı bu günlerde, şehir merkezlerinde eskisi kadar olmasa da, tatil yörelerinde ismini hatırı sayılır derecede kendini hatırlatan sivrisinekler, tatildeki güzel uykularınızın kabusu olabilir. Çünkü insanoğlunun teninde bir kokulu kimyasal karışım bulunur ve bunlardan bir kısmı da (laktik asit) sivrisinek gibi bazı ısırıcı böceklere çok çekici gelmektedir. Bu böceklerin sevdiği doğal kokuyu nasıl engelleriz? Çok basit, çekici kokuyu bastırabilen ve kan emicilerin hiç hoşlanmadığı ancak insanların en sevdiği daha güçlü doğal kokular” dedi.

Piyasada satılan kimyasal ürünlere dikkat!

Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, ”Hepimiz biliyoruz ki derimizde bulunan cilt gözenekleri nefes almakta ve cildimiz buradan beslenmektedir. Piyasada bulunan kimyasal sivrisinek kovucuları kullandığınızda birçok kimyasal maddede nefes alan gözeneklerimize girmektedir. Kimyasal sivrisinek kovucuların zararlarından önemlisi içeriğinde bulunan Deet kimyasalı. Bu zararlı kimyasal madde, merkezi sinir sistemini etkileyen nadir zehirlenme vakaları da bildirilmiştir. Örneğin; konuşmada bozukluk, dalgınlık, havale belirtilerden bazılarıdır. Bunun yanında günümüzde daha toksin ve zararlı maddeler de kullanılmaktadır. Odada elektrik ısısı ile koku yayan tabletler, buna örnektir. Bu tabletler genellikle Pymamine forte adlı kimyasalla hazırlanmaktadır. Bu kimyasalın zehirlenme belirtileri nefes güçlüğü, terleme, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusmadır. Pymamine forte adlı maddenin panzehiri yoktur. Bu maddeyi içeren ürünlerin kapalı ortamlarda kullanılması oldukça zehirlidir. Birçok anne ve baba kimyasal sivrisinek kovucuları çocuklarının sağlıkları yüzünden kullanmak istemiyor. Ancak kimse de sivrisinek sokmasına da maruz kalmak istemez. Doğanın bu döngüsü içerisinde yer alan insanoğlunun en etkili silahlarını yine doğada bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Sivrisinekleri doğal yağlar ile kovun

Kimyasal ürünlerin cilde uygulanmasını doğru bulmadığını belirten Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, sivrisineklerden kurtulmak için doğal yağlar, sivrisinek kovucu olarak en büyük doğal yardımcımızdır. Kozmetik marketlerde rahatlıkla bulunan doğal yağların birçoğu uçucu yağlardan oluşmaktadır. Sivrisineklerin seveceği lakit asit tarzında vücudumuzun yaymış olduğu kokuları doğal yağlar ile maskelediğimizde, sivrisineklere karşı etkili bir kamuflaj sistemi oluşturulabiliyoruz. Limon yağı, lavanta yağı, portakal yağı, biberiye yağı, nane yağlı, okaliptüs yağında bulunan, 'limonen, 1,8-cineole, camphor, linalool, citronellol, citronellal, anethole' böcek kovucu etkinliği belirlenmiş doğal aromatik bitki bileşiklerdir ve bu bileşikler doğal ürünlerin uçucu yağlarında bulunmaktadır. Üstelik karışım doğal yağları koklamanızın veya cildinize sürmenizin hiçbir zararı yoktur” dedi.

Ev yapımı doğal sivrisinek kovucu tarifi

Kozmetik marketlerde satılan doğal yağlar 20 ml şişelerde bulunduğunu belirten Gülsoy, "Buna göre, daha önce belirttiğim kokusunu ve etkisini beğendiğiniz yağları 1’e 10 olacak şekilde su ile karıştırınız. Benim bu yaz favori doğal sivrisinek kovucu karışımım içine aynı zamanda üzüm çekirdeği yağı ekleyerek içerisindeki E vitamini ile cildimi besliyorum. 5 ml lavanta yağı + 5 ml limon yağı + 5 ml okaliptüs yağı + 5ml kayısı çekirdeği yağını bir litre su ile karıştırmanız yeterlidir. Bu karışımı koyacağınız püskürtmeli şişenin koyu renk olmasına dikkat ediniz. Her cildinize uygulamadan önce yağların ve suyun karışabilmesi için şişeyi iyice çalkalayınız. Cildinizin bu ürünlere alerjisi olup olmadığından emin değilseniz öncelikle tüm vücudunuza uygulamadan önce küçük bir yerinizde tatbik ediniz" ifadelerini kullandı.

Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, çocuklar için doğal sivrisinek kovucu yaparken, bazı çocukların belli kokuları ayırt ettiğini düşünerek, doğal karışım yağlarını çocukların seveceği kokular ile karıştırarak sağlıklı ve keyifli yaz akşamlarını huzurla geçirilebileceğini belirtti.

İHA 

False