GeriSağlık Evcil hayvanların insan hayatına etkileri neler?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Evcil hayvanların insan hayatına etkileri neler?

Evcil hayvanların insan hayatına etkileri neler?

4 Ekim Hayvanları Koruma günü ile can dostlarımızın varlığını hissedelim.

4 Ekim Hayvanları Koruma günü ile can dostlarımızın varlığını hissedelim.

Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu tarafından, 4 Ekim 1931 yılında ilan edilen ve o günden bu güne kadar her yıl kutlanan bu günde, hayvan sevgisinin insan hayatı üzerindeki olumlu etkilerini konuştuk. İşte, Türkiye’nin evcil hayvanlar için yaratılmış en geniş çaplı sosyal ağı olarak hizmet veren Moofio’nun kurucu ortağı Can Aksoy, hayvan sevgisinin insana kattıklarını anlatıyor.

‘2015 yılında yapılan araştırmalar sonucunda Amerika’da yaklaşık 85 milyonun üzerinde sahipli kedinin ve 78 milyon sahipli köpeğin yaşadığı biliniyor. Bu hayvanların, sadece aşı ve parazit mücadelelerini kapsayan rutin veteriner kontrolleri kedi sahipleri 196 dolar, köpek sahipleri 235 dolar harcıyor. Amerika’da pet sektörü 60 milyar dolarlık bir hacme ulaşmış durumda. Avrupa’da ise pazar büyüklüğü 30 milyar doları buluyor. Bu sayılar oldukça dikkat çekici. Tüm dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen evcil hayvan popülaritesi, harcanan zaman ve para neden her geçen gün artıyor. İşte bu soru hemen kalplerimizi ısıtıyor. Cevap verirken dahi hemen yüzlerimizde bir gülümseme oluşuyor. Bir anda dünyamız değişiyor. İşte ilk neden, evcil hayvanlarımızın insan pisikolojisi üzerindeki olumlu etkisi. Evcil hayvanlarımız, bazen en büyük sırdaşımız, dostumuz bazen de çocuğumuz oluyor. Sadece sevgi, koşulsuz, şartsız yaşadıkları sürece seviyorlar bizi. İşte her şeyden önce en büyük ihtiyacımız olan şeyi veriyorlar bize karşılıksız saf sevgi. İşte bu yüzdendir ki vazgeçemiyoruz onlardan.

Evcil hayvanların insan hayatına etkileri neler

Daha çocuk yaşlarda hayvan sevgisinin katkılarını görmeye başlıyoruz. Tüm psikologlar aynı şeyi savunuyor ve hayvan sevgisinin çocuk psikolojisi ve gelişimi üzerindeki olumlu etkilerin anlatıyor.

Yapılan bir araştırma gösteriyor ki; köpek sahibi insanlarda daha az kalp hastalığı görülüyor. Kolesterol, şeker değerleri ve obeziteye yatkınlığın da köpek beslemeyle azaldığı söyleniyor. Bazı araştırmacılar bunları köpek sahiplerinin günde en az birkaç defa yaptıkları yürüyüşlere bağlarken bazıları bu durumu hayvan beslemenin yarattığı olumlu psikoloji ve yüksek endorfin seviyeleriyle ilişkilendiriyor. Pet sahibi olmak tansiyona da iyi geliyor. İnsanların içinde bulundukları yalnızlık ve depresyon hissini büyük ölçüde azaltıyor; umutlarını her daim sıcak tutmalarına destek oluyor.’

False