GeriSağlık Ev yapımı 4 bulaşık deterjanı tarifi!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ev yapımı 4 bulaşık deterjanı tarifi!

Ev yapımı 4 bulaşık deterjanı tarifi!

Hem etkili temizlik sağlıyor hem de çevreyi koruyorlar.

Besinlerin hazırlanmasında ve tüketilmesinde kullanılan mutfak gereçlerinin temizliği sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Bu eşyaların kirli olması sağlığı doğrudan etkiler. Ancak bu eşyaların kirli olmalarından daha tehlikeli bir durum varsa o da bu eşyalar aracılığıyla kimyasal maddelerin vücudumuza girmesidir. Günümüzde bulaşık temizliğinde kullanılan deterjanlar etkili bir temizlik sağlayabilmeleri adına bol miktarda kimyasal madde içerir. Bu deterjanlardaki kimyasalların bulaşıklardan tamamen arındırılması ise oldukça zordur. Arındırılamayan kimyasallar ise sindirim sistemi yoluyla girdikleri vücudumuzda birikerek birçok olumsuz etkiye yol açar. Bu olumsuz durumların önüne geçilmesi içinse doğal malzemeler kullanılarak evde de bulaşık deterjanı hazırlanabilir. Hazırlanacak olan bu deterjan doğal olmasının yanında hem etkili temizlik sağlar hem de çevreyi korur.

EV YAPIMI BULAŞIK DETERJANI NASIL YAPILIR?

1. ELDE YIKAMA DETERJANI YAPILIŞI: Elde yıkama için bulaşık deterjanı yapmak için yaklaşık 750-800 mililitre (4 su bardağı) sıcak suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar boraks ve bir kalıp sabunun yarısı rendelenerek ilave edilir. Su soğumadan bu malzemeler iyice karıştırılır ve son olarak da karışıma sevilen bir aromatik bitkisel yağdan 10-15 damla kadar ilave edilerek tekrar karıştırılır. Karışım eski bir deterjan şişesine koyularak bulaşıkların elde yıkanmasında rahatlıkla kullanılabilir.

Ev yapımı 4 bulaşık deterjanı tarifi

2. BULAŞIK MAKİNESİ İÇİN TOZ DETERJAN YAPIMI: Bulaşık makinesinde kullanılmak üzere deterjan hazırlanmasında bir kabın içerisine 1 yemek kaşığının ucu ile sofra tuzu koyulur ve tuzun üzerine 30 damla kadar aromatik yağ ilave edilir. Daha sonra kaba 1 yemek kaşığı boraks, 1 yemek kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı kadar da limon tuzu (sitrik asit) eklenir. Tüm malzemeler iyice karıştırıldıktan sonra bulaşık makinesinde kullanılmak üzere kapalı bir kaba alınarak muhafaza edilir.

Ev yapımı 4 bulaşık deterjanı tarifi

3. BULAŞIK MAKİNESİ İÇİN TABLET DETERJAN YAPIMI: Bulaşık makinesi tabletinin yapımında kullanılan malzemeler, toz deterjan yapımı ile aynıdır. Ancak tablet yapmak için bu karışıma azar azar, karışımı ıslatacak şekilde sirke veya limon suyu eklenmelidir. Toz karışım bu şekilde üzerinde kuru alan kalmayacak şekilde ıslatıldıktan sonra, çok kalın olmayacak şekilde buz kalıplarına doldurularak oda sıcaklığında bekletilmelidir. Hazırlanan deterjan iyice kuruduktan sonra ise kalıptan çıkartılarak kuru ve kapalı bir ortamda saklanmalıdır.

Ev yapımı 4 bulaşık deterjanı tarifi

4. BULAŞIK MAKİNESİ İÇİN JEL DETERJAN YAPIMI: Bulaşık makinesinde kullanılacak deterjanın jel halinde olması isteniyorsa bunun için öncelikle 1,5 su bardağı boraks, 1 su bardağı karbonat ve 1 su bardağı da çamaşır sodası veya karbonat karıştırılmalıdır. Bu karışıma 1 su bardağı da kaya tuzu ilave edildikten sonra üzerine 10 damla kadar aromatik yağ ilave edilmelidir. Son olarak karışım üzerine 1,5 su bardağı kadar sıcak su ilave edilerek iyice karıştırılmalıdır. Karışım yaklaşık 1 gün kadar oda sıcaklığında bekletildikten sonra kıvam alacaktır. Bu sürenin ardından hazırlanan deterjan karışımı temiz ve kapalı bir kaba alınarak saklanabilir.

Ev yapımı 4 bulaşık deterjanı tarifi

EK BİLGİLER

  • Bulaşık deterjanı yapımında kullanılacak aromatik yağlar zevke göre seçilebilir.
  • Bulaşıklara hoş ve ferah bir koku vermek için genellikle limon yağı, portakal yağı, mandalina ve elma yağı gibi yağ çeşitleri tek tek ya da karışım halinde kullanılabilir.
  • Hazırlanan deterjanda istenen kokuya göre yağ oranı artırılabilir ya da azaltılabilir.
  • Bulaşıkların temizlenmesinin yanında doğal olarak parlatılmaları için de parlatıcı gözüne elma sirkesi, beyaz sirke veya limon suyu koyulabilir.
False