GeriSağlık Ev Tozu Akarları ile Mücadele
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ev Tozu Akarları ile Mücadele

Ev Tozu Akarları ile Mücadele

Evimizde sağlıklı yaşamak için bu akarlarla nasıl mücadele edeceğiz?

Gözle görülmeyen ev tozu akarları, alerjen niteliği taşıyor. Akarlar en fazla yatak, yorgan, yastık, halı, kumaş kaplı mobilyalar ve tüylü oyuncaklarda bulunuyor. Peki, evimizde sağlıklı yaşamak için bu akarlarla nasıl mücadele edeceğiz?

Ev tozu akarları ise en sık görülen alerjenlerdendir. Akarlar, eklembacaklılar sınıfından, ev tozunda yaşayan küçük, gözle görülmeyen böcekçiklerdir. İdeal olarak 25 derece sıcaklık ve yüzde 75 nemli ortamlarda yaşarlar. İnsanların deri döküntüleri ile beslenirler. Esas olarak dışkıları alerjen niteliği taşır. Bu yapışkan dışkı parçaları çeşitli eşyalara yapışır ve ev içi etkinliklerle sürekli olarak havaya karışır.

Aile Bireylerinin Korunması İçin

Işığı az gören, sıcak ve nemli evler akarlar için ideal bir ortam sağlar. Akarlar en fazla yatak, yorgan, yastık, halı, kumaş kaplı mobilyalar ve tüylü oyuncaklarda bulunurlar. Aile bireylerinin ev tozu akarlarından korunması için;

- Alerjen geçirmeme özelliği olan nitelikli, fermuarlı yatak, yorgan yastık kılıfları kullanılmalı

- Evde ve işyerinde havalandırma artırılmalı, rutubet önlenmeli

- Kumaş döşenmiş eşyalar yerine, deri, suni deri, ahşap ve plastikten yapılmış olanlar tercih edilmeli

- Emiş gücü yüksek bir elektrik süpürgesiyle haftada en az bir kere derin temizlik yapılmalı, ardından nemli bir bezle silinerek temizlik tamamlanmalı

- Mümkünse evde halı kullanılmamalı

- Tüylü ve içi dolu oyuncaklar alınmamalı veya ortadan kaldırılmalı

- Anti tozakarı koruyucu kılıfların üzerinde kullanılan nevresim takımları haftada bir kez, 60 derecenin üzerinde yıkanmalıdır.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Dr. Hakan Solak 

False