Erken menopoza girenler doğum yapabilir mi?

Merak edilen bu sorunun yanıtını konunun uzmanından öğrendik.

Haberin Devamı

Kadınlarda adet kanamalarının 35 yaşından önce kesilmesine “erken menopoz” denir. Peki, erken menopoz sürecini yaşayan kadın çocuk sahibi olabilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Bülent Tıraş, merak edilen bu sorunun yanıtını bizlerle paylaştı.

Her kadın doğduğu sırada yaklaşık 400.000 tane yumurta hücresi ile dünyaya gelir. Doğumun ardından ise bu yumurta hücrelerinde gitgide değişimler yaşanır. Hücrelerin bazıları geri gelmemek üzere yaşamlarını yitirirken, bazıları ise yaşlanmaya devam eder. Kadının yaşı ilerledikçe yumurtaların kalitesinde düşüşler yaşanır. Bu durum, spermlerin sağlıklı bir şekilde döllememesine yol açar. Anne adayının yaşının ilerlemesi ile birlikte görülebilen erken menopoz, bebek sahibi olma olanağını ortadan kaldırmasa da gebelik şansını azaltır.

Bayanların kronik yaşları, her zaman biyolojik yaşlarının önüne geçmiştir. Nedeni; bazı kadınların 45 yaşına kadar düzenli bir şekilde yumurta üretimi yapabiliyor olması, bazılarının ise 35 yaşına varınca yumurta üretimini bırakıyor olmasıdır. Bu durumda da 35 yaşına gelen kadın, erken menopoz dönemi ile karşı karşıya kalır.

İlk evliliğini 35 yaşında yapmış bir kadının düzenli cinsel hayatı varsa gebe kalma olanağı az da olsa söz konusudur. Erken menopoz dönemlerinde, gebelik düşünülüyorsa, bebeğin sağlığı için anne adayının çeşitli hastalıkları olmaması gerekir. Bunların başında ise şeker, kalp, hipertansiyon gelir.

Yazarın Tüm Yazıları