Cansel Köse Gürer
Cansel Köse Gürer
Cansel Köse Gürer

Erken beyazlayan saç neyin habercisi?

Birçok sebebi olmakla birlikte genetik yatkınlık çok belirleyicidir.

Haberin Devamı

Saç beyazlaması beyaz ırkta 30’lu yaşların ortalarından itibaren başlarken, Asya ırkında 30’lu yaşların geç döneminde, Afrika ırkında ise 40’lı yaşlarda başlar. 50’li yaşlarda ise kişilerin hemen hemen %50’sinin saçlarında belirgin beyazlama başlamıştır.

BAZI HASTALIKLAR SAÇ BEYAZLAMASINA NEDEN OLABİLİR

Beyaz ırkta 20’li yaşlarda başlayan saç beyazlaması, “erken saç beyazlaması” olarak adlandırılır. Erken saç beyazlamasının birçok sebebi olmakla birlikte genetik yatkınlık çok belirleyicidir. Ayrıca bazı otoimmun hastalıklar; alopesi areata (saçkıran), vitiligo (ala hastalığı), vitamin B 12 eksikliği ve bazı tiroid hastalıklarında gözlenebilir.

Yapılan bazı çalışmalarda erken saç beyazlamasının kalp damar hastalıklarına yatkınlık sağladığı belirlenmiştir. Bu nedenle erken saç beyazlaması olan kişilerin kardiyolojik açıdan değerlendirilmesi önerilir.

Haberin Devamı

Erken beyazlayan saç neyin habercisi

Erken saç beyazlaması olan kişilerde kemik azalması da görülebilir. Kemik azalması (osteopeni) olan kişilerde kemik takiplerinin yapılması ve kemik azalmasının önlemlerinin alınması gerekir.

Bu sorunların dışında sosyal hayatta genç yaşta erken beyazlayan saçlar kişilerde bazı öz güven problemlerine ve iletişim güçlüklerine yol açabilir.

SAÇ BEYAZLAMASININ TEDAVİSİ

Tedavi olarak kalıcı saç boyaları, geçici sprey saç boyaları ve bazı renklendirici şampuanlar kullanılmaktadır.