GeriSağlık Erkeklerde kısırlığın nedenleri nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde kısırlığın nedenleri nelerdir?

Erkeklerde kısırlığın nedenleri nelerdir?

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, ‘’Sen kısırsın, senin çocuğun olmaz!’’ denildiği için kaderine boyun eğen veya spermi olmayan erkeklerin, günümüzde her geçen gün ilerleyen tıp teknolojisi sayesinde baba olabildiklerini ifade etti.

HER 3 ERKEKTEN BİRİ KISIRLIK SORUNU YAŞIYOR 

Her üç erkekten birinin kısırlık sorunu yaşadığı ülkemizde, ailelerin imdadına en son tıbbi teknolojiler yetişiyor ve son yıllarda gelişen teknikler ile ağır erkek kısırlığı vakaları bile tedavi edilebilebiliyor.

‘’Menisinde hiç sperm hücresi bulunmayan vakalarda bile, üreme kanallarından veya testis dokusundan (yumurtalıklardan) sperm hücreleri elde ediliyor; sağlıklı bir sonuca ulaşılıyor.

ERKEKLERDEKİ KISIRLIK NEDENLERİNİ NELERDİR?

Erkek üreme sağlığını sperm üretimi, sperm kanallarında spermin taşınması ve cinsel fonksiyonlar etkiler. Bunlardan herhangi birindeki bozukluk kısırlığa neden olur.’

İnmemiş testis: Doğumda veya doğumdan sonra en geç bir yıl içinde testisler yumurtalık torbasına iner. Testislerin bir tanesinin inmemesi durumunda, yukarıdaki testis, yüksek ısıya maruz kaldığı için sperm üretimi bozulur. Çift taraflı inmemiş testis vakalarında ise menide hiç spermin olmaması görülebilir. Cerrahi müdahaleyle yumurtalıklara indirilirse, ileride üreme sağlığı olumsuz etkilenmez.

Testis tümörleri: Testis tümörü nedeni ile tedavi gören erkeklerde kısırlık sık karşılaşılan bir durumdur. Kemoterapi için kullanılan ilaçlar ve radyoterapi, sperm üretimini olumsuz etkiler. Bu vakalardan tedavi öncesinde alınan sperm örnekleri dondurularak saklanır.

Erkeklerde kısırlığın nedenleri nelerdir

GENETİK OLABİLİR

Üreme kanallarında tıkanıklık: Üreme kanallarındaki tıkanıklık, spermin dışarı çıkışını engeller. Enfeksiyonlar, yaralanmalar, cerrahi işlemler kanallarda tıkanıklıklara yol açabilir. Bazı erkeklerde ise kanallar doğuştan yoktur. Her iki tarafta da tıkanıklığın olduğu durumlarda menide hiç sperm bulunmaz.

Sinir sistemine bağlı nedenler: Omurilik zedelenmeleri; üreme sağlığını ve üreme organlarını olumsuz yönde etkileyerek, sperm üretiminin azalmasına neden olur.

Genetik bozukluklar: Bu vakaların çoğunluğunda testisler ve sperm üretimi olumsuz etkilenmiştir. Bazı kas hastalıklarında, anemi ve mesane bozukluklarında kısırlık sık görülür. 

SİGARADA DÜŞÜK TEHLİKESİ

• Sigara sperm sayısını, hareketini ve yapısını olumsuz etkiliyor. Sigara içen erkeklerin eşlerinde düşük ihtimali artıyor.
• Alkol, sperm üretiminin bozulmasına neden oluyor. Kronik alkolizm vakalarında testisler küçülüyor, testosteron üretimi bozuluyor.
• Uyuşturucu maddeler de sperm kalitesini ve üretimini olumsuz etkiliyor. Bu maddeler ayrıca hormonal dengesizliklere de sebebiyet veriyor.

False