Erkekler de kariyer için sperm donduruyor

Erkekler için de doğurganlığın zamanla azaldığını biliyor muydunuz? Doğurganlık, biyolojik bir süreçtir ve insan hayatının sonuna kadar sürmez. Erkekler için belli bir yaştan sonra sperm kalitesi, sperm sayısı ve sperm hareketliliği azaldığı için döllenmenin gerçekleşme şansı azalıyor.

Haberin Devamı

Bazen de erkeklerin yakalanmış olduğu kanser gibi bazı hastalıklar yüzünden görmek zorunda kaldıkları kemoterapi gibi zorunlu tedaviler, ya da doğuştan sperm kalitelerinin kötü olması, sperm sayısının yetersiz olması durumun da işlemi yapılabiliyor. İşte böyle durumlarda tıpkı kadınlarda olduğu gibi erkeklerinde spermleri dondurulabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Oprd. Dr. Selen Sakar Ecemiş, sperm dondurma hakkında merak ettiklerimizi anlattı.

SPERM DONDURMA ETKİLİ BİR YÖNTEMDİR

Tıp da baş döndürücü bir şekilde yaşanan gelişmeler, erkeklerdeki biyolojik süreci durdurmak ve spermin etkinliğini uzun yıllar boyunca korumak içinde çalışmaktadır. Sperm dondurma işlemi, erkeklerin verimli dönemlerini korumak için etkili bir yöntemdir.

SPERM DONDURMA NEDİR?

1950'li yıllarda başlayan bu işlem, sperm hücrelerinin daha sonra kullanılmak üzere korunmasını amaçlamıştır. Bu yöntem sayesinde erkeğin sperm hücrelerinin gelecekteki verimliliğinin korunabilmesi sağlanmak istenmektedir. Erkeklerin gelecekteki çocuk sahibi olma yeteneğinin korunması için, genç ve sağlıklı iken spermlerin dondurulması artık bizim ülkemizde de bir hekim tarafından tasviye edilebiliyor. Çünkü, erkekler de tıpkı kadınlar gibi hiçbir sağlık problemi olmasada kariyer yapmak isteyebilir, ya da evlendikten hemen sonra çocuk sahibi olmak istemeyebilir. Erkeğin yaşı arttıkça, Trizomi 21 veya Down Sendromu gibi kromozomal anormalliklerle doğan bebek sayısında ciddi artışların gözlendiği yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.

Haberin Devamı

SPERMLER SÜRESİZ SAKLANABİLİR

Sperler doğru şekilde saklanırsa zaman sınırı yok. Çünkü spermler doğru olarak saklanırsa çok uzun yıllar canlı kalma özelliğine sahiptir. Dondurularak korunan spermlerin yaşaya bilirliği konusunda bilinen bir zaman sınırı yoktur. 20 yıl önce dahi dondurulmuş olan spermlerden, pozitif bir gebelik testi sonucu alındığı bilinmektedir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE OLDUKÇA BAŞARILI SONUÇLAR ORTAYA ÇIKIYOR

Sperm dondurma, erkekten alınan spermlerin ileride çözülerek tüp bebek tedavisinde kullanılmak üzere laboratuvar ortamında dondurulması işlemidir.

Sperm dondurma işlemi şu koşullarda uygulanabilir:

• Kanser tedavilerinde kemoterapi uygulanmadan önce,
• Sperm hücresi hasarına neden olabilecek ilaç kullanımı veya cerrahi işlemden önce,
• Sperm sayısı az olan ve ileride sperm elde etmenin güç olabileceği düşünülen hastalarda,
• Kaza sonucu meydana gelen omurilik yaralanmaları sebebiyle ejakülasyon problemi yaşayan erkeklerde,
• Tüp bebek tedavisi esnasında erkeğin herhangi bir sebeple tüp bebek merkezinde bulunamayacağı veya sperm veremeyeceği durumlarda sperm dondurma prosedürü uygulanabilir.

Haberin Devamı

SPERM DONDURMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

1. Sperm Toplama

Sperm dondurma işlemi için iki farklı yol kullanılabilir. Birincisi, sperm toplama odalarında mastürbasyon yöntemi ile yapılabilir. Sperm sayısının az olduğu veya hastanın mastürbasyonla sperm veremediği durumlarda sperm örneği cerrahi işlemle alınır. MESA, TESA, PESA işlemleri ile testisten sperm toplanabilir. Bu işlemler lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilerek yapılabilir.
Sperm vermeden önce, en az 3 gün boyunca cinsel perhiz yapmak gerekir. Bu süre boyunca erkek herhangi bir cinsel birleşme yaşamamalı ya da mastürbasyon yoluyla boşalmamalıdır. Sperm sayısının artması için perhiz süresini uzatmak doğru değildir. Çünkü süre uzadığında sperm sayısı artarken sperm hareketliliği ve kalitesi düşecektir.

Haberin Devamı

2. Sperm Analizi

Toplanan spermler dondurulmadan önce analiz edilir. Semen analizinde; sperm sayısı, hareketliliği ve yapısı değerlendirilir. Böylece en sağlıklı spermlerin seçilmesi ve dondurulması sağlanır.

Sperm analizi tamamlandıktan sonra alınan spermler, özel olarak formüle edilmiş sperm dondurma sıvısı kullanılarak -197 derecede dondurulur. Spermleriniz sıvı azot içerisinde güvenli bir şekilde uzun yıllar korunur.

Yazarın Tüm Yazıları