Epsom tuzu nedir? Sofra tuzundan farkı nedir?

Epsom tuzu magnezyum sülfat olarak bilinen adını İngiltere’de tespit edildiği Epsom kasabasından alan, kimyasal formülünde magnezyum, sülfür ve oksijen bulunan bir mineral tuzudur.

Haberin Devamı

Yüksek miktarda iyon içeriği çeşitli faydaları barındırır. İnsan organizmasının 4 temel iyonundan biri olan magnezyumu yüksek miktarda içerir. Epsom tuzu (magneyum sülfat) kimyasal formülasyonu nedeniyle görünüşte klasik sofra tuzu olan NaCl (sodyum klorür)den farklı değildir. Suda çözünebilir. Hatta belirli amaçlar için banyo tuzu olarak da kullanıla gelmiştir. Ancak deriden emiliminin çok düşük miktarda olması dolayısıyla magnezyum iyonu eksikliğinde organizmadaki iyon miktarını artırıcı ektisi yetersizdir.

Sofra tuzundan (NaCl) farklı tat ve içeriği nedeniyle yemeklere koyma alışkanlığı pek gelişmemiştir. Ancak yüzyıllar öncesinden sıvı ilaçlara katkı maddesi olarak konulmak amacıyla kullanılmış, belirli hastalıkların tedavisinde ilaç düzenlemek amaçlı belirli oranlarda sulu çözeltileri kullanılmıştır.

Haberin Devamı

Laksatif amaçlı kullanımı da özellikle göze batan tıbbi uygulamalarından biridir.

Magnezyum insan vücudunda 300’ü aşkın reaksiyonda kritik yön olarak yer almakta, bu nedenle eksikliğinde farklı klinik tablolar ortaya çıkmaktadır.

Magnezyum eksikliğinin oluşturabileceği klinik hastalıklardan bazıları toplumda çok sık görülen, temelde iyon geçişlerine bağlı elektriksel aktivitelerle çalışan organ ve doku bozukluklarıdır. Örnek olarak:

- Depresyon,

- Kabızlık,

- Fibromiyalji,

- Anksiyete,

- Kalp ritim bozukluğu vb. hastalıklar magnezyum eksikliğinde ortaya çıkabilmektedir.

Bunların yanında beynin kimyasal yapısına katkıda bulunan; uykuyu tetikleyen, stresi azaltan etkisi de gözden kaçırılmamalıdır.
Epsom tuzu (İngiliz tuzu) FDA ilaç kategorisinde laksatif kimyasallar arasına dahil olmuştur.

Erişkinde 2-6 çay kaşığı (10-30 gram) su çözeltisi 30 dakikayla 6 saat arasında laksatif etki gösterir. Yeterli kanıt olmamasına rağmen deride yumuşaklık, tazelik, rahatlama (banyo tuzu olarak kullanımında) ve eklem ve kas ağrılarında rahatlamaya yol açtığı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Çok yüksek doz kullanılmaması önerilmemektedir. Mutlaka bir uzman tavsiyesine başvurulmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları