GeriSağlık Enerji veren besinler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Enerji veren besinler

Enerji veren besinler

Yanlış beslenme halsizliğe yol açıyor.

Eğer kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsanız bunun sebebi yanlış beslenmenizde doğru seçimler yapmamanız olabilir. “Vücudun enerji metabolizmasında görev alan besinlerin yeterli ve dengeli alınması hem enerji düzeyini artırarak fiziksel hem de sürekli bitki hissetmekten kaynaklanan duygusal yorgunluğu azaltır” diyen Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü, enerji veren besin gruplarını sıraladı.

B12 den zengin besinler

Vitamin B12 enerji düzeyinin artırılması açısından önemli bir vitamindir. Az düzeydeki yetersizliklerinde bile anemi, halsizlik, depresyon ve cinnet görülebilir. Uzun süreli ve yüksek düzeylerdeki yetersizlikler ise kalıcı beyin ve sinir sistemi hasarlarına sebep olabilir. Doğal yollardan almak için hayvansal kaynaklı besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle kum midyesi başta olmak üzere ıstakoz, istiridye, yengeç gibi kabuklu deniz hayvanları, karaciğer, havyar, ahtapot, balık, kırmızı et, peynir, yumurta B12 den zengin besinlerdir.

SOFRANIZA FARKLI BİR LEZZET KATMAK İÇİN PRATİK AHTAPOT SALATASI TARİFİNİ TIKLAYIN!

Tam tahıllı besinler

Karbonhidrat eneri sağlanmasında baş aktördür. Ancak tüketilecek karbonhidratın yavaş emilen formda olması kan şekerinin hızlı yükselip hızlı düşmesine engel olur. Bu sayede uzun süreli ve kaliteli enerji üretilmesini sağlar. Tam tahıllı besinler yüksek oranda posa içeren karbonhidrat kaynaklarıdır. Bu sayede vücuda uzun süreli enerji desteği verirler çavdar, yulaf, buğday, arpa ve bunlardan elde edilen rafine edilmemiş unlar, bulgur, kahverengi pirinç akla ilk gelen tam tahıllı besinlerdir.

Tirozin içeren besinler

Tirozin beyinde dopamine, epinefrin ve norepinefrin sentezlenmesi için kullanılır. Nörotransmitter düzensizliğinden kaynaklanan rahatsızlıkların düzeltilmesinde kullanıldığı gibi enerji düzeyinin artmasında da görev alır. Yoğurt, soya, avokado, badem tirosinden zengin besinlerdir.

Demirden zengin besinler

Demir yetersizliği başta yorgunluk ve bitkinlik olmak üzere çarpıntı, nefes darlığı, anemi, soğuğa karşı hassasiyet, iştahsızlık, konsantrasyon bozukluğu ve zihin fonksiyonlarının zayıflamasına sebep olur. Demir, kan hücreleri aracılığıyla vücutta oksijenin tüm hücrelere taşımasında görev alır. Bu sayede enerji düzeyini artırarak yorgunluğu azaltır. Kırmızı et, yumurta sarısı, koyu yeşil yapraklı sebzeler, üzüm, istiridye, karaciğer demirden zengin besinlerdir.

False