Yeşim İşgüzar Orak
Yeşim İşgüzar Orak
Yeşim İşgüzar Orak

En kaliteli bitkisel protein kaynağı: Soya filizi

Kolesterolü düşüren ve kansere karşı koruyan bu besinin diğer faydaları…

Haberin Devamı

Soya tanelerinden çimlendirilerek yetişen soya filizi, çiğ ya da pişmiş olarak yenebilen sağlıklı besinler arasında yer alır. Diyetisyen Yeşim İşgüzar, soya filizinin en kaliteli bitkisel protein kaynağı olduğunun altını çizdi ve bu besinin faydalarını sıraladı.

Genellikle çiğ olarak sebze gibi tüketilir. Soya filizi, soya fasulyesi kadar yüksek besin değeri olan bir bitkidir. Filizlenmiş soya, içeriğindeki yüksek protein ile et tüketmeyen kişiler için kaliteli bir bitkisel protein kaynağıdır. Soya filizini yaptığınız salatalarda, çorbalarınızın içinde veya zeytinyağlı olarak tüketebilirsiniz.

Soya filizinin faydaları

  • ‘İsoflavon’ maddesinin kaynağı olan soya filizi, kadınlarda menopoz döneminde hormonal dengeyi sağlar.
  • Antikanserojen etkisi bulunur. İçeriğinde bulunan yüksek folik asit sayesinde karaciğer, rahim ve akciğer kanserine karşı koruyucu özellik gösterir.
  • Doyurucu olmasının yanı sıra yüksek posa içeriği sayesinde kolesterol düşürücü etkisi de bulunur.
  • B vitaminlerinden niasin, tiamin ve riboflavin bakımından zengindir. Bu vitaminlerin sinir sistemini iyileştirici ve koruyucu etkisi bulunur.
  • Demir, kalsiyum ve fosfor içeren soya filizi, özellikle et ve süt ürünü tüketemeyen kişiler için oldukça önemli bir besin kaynağıdır.
  • İçeriğindeki magnezyum, enerji üretiminde görevli enzimlere yardımcıdır. Kalp kası çalışmasında etkilidir ve kalbin daha iyi çalışmasını sağlar.
  • Ayrıca C vitamini içeriği ile hastalıklara karşı vücudu dirençli tutar ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

İÇİNDE SOYA FİLİZİ BULUNAN BU BESLEYİCİ ÇİN BÖREĞİ TARİFİNE BAYILACAKSINIZ!