Emzirme döneminde en etkili doğum kontrol yöntemi nedir?

Emziren annelerde yumurtlama genellikle ilk adetten birkaç hafta sonra başlar. Emzirme veya pompa ile sütün sağılması yumurtlama ve yumurta gelişimini baskılayan prolaktin hormonunu arttırır ve gebelikten koruyabilir. Bebek sadece anne sütü alıyorsa bu durum 6 ila 8 ay gebelikten koruyabilir. Fakat bebek ek gıda ya da mama alıyorsa doğumdan sonra 3. haftadan itibaren korunma yöntemi kullanmalıdır.

Haberin Devamı

EMZİREN ANNE HAMİLE KALABİLİR Mİ?

Emziren kadınlarda bu risk % 1-2 den az olmakla beraber ilk adetten önce ovulasyonun başlayabildiği de gösterilmiştir. Emzirmeyen annelerin 3 hafta sonunda, uygun şekilde emzirenlerin ise 3. ayın sonunda ek bir korunma yöntemine başlaması gerekir. Anne ve bebek sağlığı için 2 yıldan daha kısa sürede gebelik sakıncalıdır.

DOĞUM SONRASI HANGİ KORUNMA YÖNTEMLERİ TERCİH EDİLEBİLİR?

Doğum sonrası korunma yöntemleri içinde en uygun yöntemler "spiral, prezervatif (kondom), sadece progesteron içeren doğum kontrol hapları ve üç aylık depo progestin iğneler" dir.

Emzirme döneminde prezervatif kullanımı gebelikten koruduğu gibi aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da korur.

DOĞUMDAN HEMEN SONRA SPİRAL TAKILABİLİR Mİ?

Spiral emzirme döneminde tavsiye ettiğimiz etkili korunma yöntemlerinden biridir. Doğumdan hemen sonra veya daha ideal olarak 40 gün sonunda takılabilir.

DOĞUM SONRASI TÜPLER NASIL BAĞLANIR?

Doğum sonrası artık yeni bir çocuk istemeyen ve 30 yaşın üzerindeki kişilerde tüplerin bağlaması işlemi yapılabilir. Tüpler; ufak bir cerrahi girişimle bağlanır. Tüplerin bağlanması; sadece ovum ile spermin karşılaşmasını önler. Eşlerin cinsel yaşamını etkilemez, adet düzenini bozmaz, erken menopoza neden olmaz. En etkili korunma yöntemlerinden biridir.

DOĞUM KONTROL İLAÇLARINA DOĞUMDAN NE KADAR SÜRE SONRA BAŞLANABİLİR?

Herhangi bir nedenle anne bebeğini emzirmiyorsa, doğum kontrol ilaçlarına (oral kontraseptif) doğumdan 40 gün sonra başlayabilir. Emziren anneler ise yalnızca progesteron içeren doğum kontrol hapları kullanabilir. Bu hapları her gün aynı saatte almak gerekir. Doğum kontrol hapları ve aylık iğne(mesigyna) gibi östrojen içeren uygulamalar anne sütünden bebeğe geçmesi nedeniyle emzirme dönemde uygun değildir ve seçilmemelidir.

Emziren kadınlar için 3 aylık iğne enjeksiyon yöntemi doktor kontrolünde kullanılabilir. Doğumdan 6 hafta sonra adetli olsun ya da olmasın yaptırabilirler.

Doğumdan 6 hafta sonra deri altı implantı uygulanabilir.

Vazektomi: Erkekte sperm kanallarının bağlanarak erkeğin üreme sıvısında sperm olmamasını sağlayan bir işlemdir. Bir daha hiç çocuk sahibi olmak istemeyenlere uygun bir yöntemdir.

Yazarın Tüm Yazıları