Emzirme dönemi nasıl geçirilmeli? Anne adaylarına öneriler…

Emzirme; bir anne için evladı ile en yakın olduğu, keyifli paylaşımlarda bulunduğu zaman dilimidir. Peki, bu dönemde hem anne adayı hem de bebeğin sağlığı açısından nelere dikkat edilmeli? Kadın Hastalıkları ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Pınar Yalçın Bahat anlatıyor…

Haberin Devamı

- Emzirme döneminde öncelikle gebeliğimizin 6. ayından itibaren meme başımızı nemlendirmeye başlamalıyız. Bunun için Hindistan cevizi, zeytinyağı ve badem yağı gibi yağları kullanabilir, zaman zaman da E vitamini kapsülünü küçük bir iğne yardımı ile delip meme başlarına sürebiliriz. Bu sayede meme başının iyice nemlenmesi ve beslenmesi sağlanırken emzirme dönemine de hazırlık yapmış oluruz.

- Emzirme döneminde yine meme başına her emzirmeden sonra doğal aromaterapi yağları ile hazırlanmış karışımlar sürülebilir, böylelikle tahriş engellenebilir. Özellikle bu dönemde anne adaylarının kullanabileceği anti bakteriyel özellikli orijinal gümüş kapakçıklar hem yara oluşumunu engellemesi hem de var olan yaraları iyileştirmesiyle yeni annelerin konforunu artırır.

Haberin Devamı

- Emzirme döneminde ilk günden itibaren bol su tüketilmelidir. Tükettiğimiz tüm gıdaların sütümüz aracılığı ile bebeğimize geçtiği unutulmamalıdır. Bunun için özellikle uyku problemi olan veya uyku düzeni oturmamış bebeklerin anneleri çay kahve, aşırı çikolata ya da kakao içeren gıdalardan sınırlı miktarda tüketmelidir.

- Bu dönemde anne, kalsiyum ve diğer minerallerin kaybını azaltmak adına mutlaka günde 1 adet maden suyu içmeli ve uygun formda olan kalsiyum, D vitamini ve magnezyum takviyesi almalıdır. Aksi takdirde kayıplar ilk olarak diş problemleriyle kendini göstermeye başlayacaktır. Özellikle belirli miktarda kuruyemiş tüketimi (başta badem ve ceviz olmak üzere) özellikle kalsiyum takviyesi ve içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle önerilmektedir. Unutulmamalıdır ki, kuruyemişlerin geceden yoğurtlu suda bekletildikten sonra yıkanıp yenmesi kuruyemişlerden daha fazla faydalanmamızı sağlamaktadır.

- Memelerde herhangi bir enfeksiyon oluşmaması için mutlaka emzirme dışında da uygun zaman aralıkları ile boşaltılması sağlanmalı, gerekirse meme pedleri kullanılmalıdır. İç çamaşırı günlük olarak değiştirilmeli ve bebeğin ağız sağlığına da dikkat edilmelidir.

- Süt miktarı için su tüketimi ne kadar önemliyse annenin uyku düzeni de aynı şekilde önem arz eder. Annenin yeterince dinlenmesi sağlanmalıdır. Gün içinde annenin stresini azaltmaya yardımcı olabilecek yağlar da hava yayıcı içinde kullanılabilir, bu hem annenin hem de bebeğin daha sakin ve huzurlu olmasını sağlar.

Haberin Devamı

- Emzirme döneminin anne açısından olabildiğince konforlu geçmesi amaçlanırken, bebek açısından da içeriği zengin bir süt için uygun ve doktor önerisi ile yeterli miktarda gıda tüketimi ayarlanmalı, gereksiz karbonhidrat tüketiminden kaçınılmalı, kaliteli beslenmeye özen göstermeliyiz.

Yazarın Tüm Yazıları