Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler

Emziren kadınlarda varis tedavisi mümkün mü?

Varisi olan bir annenin tedavisine bebeği engel değil...

Haberin Devamı

Emzirme dönemi bebek için olduğu kadar anneler için de önemli bir dönem. Bebek bu dönemde hızlı kilo alır, hızlı büyür, çabuk gelişir. Anne de bebeğiyle ilgilenirken kendisini de ihmal etmemelidir.

Hamilelik döneminde alınan kiloların büyük kısmı emzirme sırasında verilir. Çatlakların bir kısmı kremlerle geçirilebilir. Peki ya varisler? Varisler için de tedavi mümkün, beklemeye gerek yok! Özellikle çalışan anneler, bu dönemde izinde olduklarından, bu fırsatı değerlendirebilir, iş hayatına tekrar dönmeden önce varislerinden kurtulabilirler. Ev hanımı anneler de evde yardıma gelen kişiler sayesinde bu dönemde tedavi olabilirler. Çünkü bebek büyüdüğü zaman genelde anneye kalır ve etrafta yardım edecek kimse bulunamayabilir.

VARİS NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

[webtv=32600]

Haberin Devamı

Varisi olan bir anne geldiğinde varis muayenesi ile yapılan inceleme sonrası işlem yapılacak damarlar belirlenir. “EVLA” ya da “köpük skleroterapi” yöntemlerinden hangisinin yapılacağına karar verilir.

Emziren kadınlarda varis tedavisi mümkün mü

EVLA (Endovenöz Lazer Ablasyon) yöntemi ile varis tedavisi

• Lokal anestezi uygulanır, etkisi maksimum 15-20 dakikada geçer. Yani işlem biter bitmez lokal anestezinin etkinliği kaybolur, hem ağrısız bir işlem gerçekleşir hem de işlem sonrası hastaya çorabı giydirilirken lokal anestezinin etkisi geçer.
• İşlem maksimum 1-1,5 saat sürer.
• İşlem sonrası hasta yürüyerek evine gidebilir.

Köpük skleroterapi ile varis tedavisi

• Verilen ilaç damarlarda büzülme ve yapışmaya neden olur, dolayısıyla etkisi lokal olarak kalır.
• İşlem maksimum 1-1,5 saat sürer.
• İşlem sonrası hasta yürüyerek evine gidebilir. Yani hem kullanılan ilaçlar süte geçmez, hem de anne bebekten uzun süre ayrı kalınmamış olur.

Radyoloji Uzmanı
Dr. Rengin Türkgüler