GeriSağlık Ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir?

Ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir?

Her ne kadar tüketimini sınırlamaya çalışsak da ekmek yemeden duramıyoruz. Hatta çoğu zaman gözümüz duymuyor ve ihtiyaçtan fazlasını alabiliyoruz. Fazla ekmek zamanında tüketilmediği zaman tazeliğini kaybediyor ve küfleniyor. Küflenen ekmeklerin tüketilmesi ise sağlığa çok zararlı. Peki, hem ekmek israfını önlemek hem de küflenmesine engel olmak için nelere dikkat etmemiz gerekir.

Ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir

EKMEĞİN KÜFLENMESİ NASIL ÖNLENİR?

• Her besinde olduğu gibi ekmek içerisinde de su bulunur. Ekmeğin saklandığı yer nemli olmasa bile ekmekten çıkan su buharı ortamın nemlenmesini sağlar. Özellikle çok sayıda ekmeğin birlikte saklandığı ve hava almayan ortamlarda aşırı nem ve su damlacıkları oluşabilir. Bu nedenle ekmeklerin muhafaza edildikleri yerlerde nem birikmesinin engellenmesi gerekir. Bunun için ekmeklerin ağzı kapalı poşet gibi hava almayan yerlerde saklanmaması gerekir. Ayrıca saklandıkları yerde ekmeklerin üzerleri bir bezle örtülürse de nemden etkilenmeleri ve küflenmeleri engellenmiş olur.

• Ekmek saklama kutularının içerisine koyulan nem alma özelliğine sahip maddeler de bu besinlerin küflenmelerini önler. Özellikle tuz ve karbonatın ekmeklerin yanında bir kap içerisinde tutulması sonucunda fazla nemi alacağı için küflerin üremesi engellenir.

• Küflere karşı kullanılabilecek en etkili maddelerden birisi de sirkedir. Ekmek saklama kutusunun belirli aralıklarla sirkeli bir bezle silinmesi de küf oluşumunu engelleyeceğinden bu şekilde temizlenen kutularda saklanan ekmeklerde küflenme problemi görülmez.

Ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir

• Diğer mikroorganizmalar gibi küfler de belirli sıcaklıklarda üreyemez. Bunun için her ne kadar nem oranı yüksek olsa da buzdolaplarında saklanan ekmekler kısa süre içinde küflenmez. Ancak buzdolabında ekmeğin bir beze sarılarak saklanması, ekmeğin fazla neme maruz kalmasını da engelleyeceğinden, bu durumda küflenme süreci daha da geciktirilmiş olur.

• Eğer ekmeklerin saklanması için buzdolabının dondurucu bölmesi kullanılacaksa bunun için ekmeklerin dilimlenerek buzdolabı poşetine koyulması ve poşetlerdeki fazla havanın alındıktan sonra ağızlarının sıkıca bağlanması gerekir. Bu şekilde dondurucuya yerleştirilen ekmekler, küflenmeye karşı koruma altına alınmış olur.

Ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir

KÜFLÜ EKMEĞİ ASLA TÜKETMEYİN

Küflenmiş ekmeklerin yenmemesi gerektiğini belirten Dr. Mehmet Demirci, ekmeği derin dondurucuda saklamanın en doğru yol olduğunu söyledi. Böylece ekmek israfınız da önlemiş olursunuz.

Ekmek küflenmiş ise bu ekmeğin yenmemesi lazım. Küflü ekmeği yemek doğru değil. Tabii ki ekmek israfımız çok fazla. Ekmek israfı ülkemiz için hakikatten çok çok önemli. Özellikle toplu tüketim yapılan yerlerde çok fazla ekmek israfı olmakta. Burada tabii ekmeğin çabuk bayatlaması etkili olabiliyor. İnsanlarımız biraz fazla ekmek alıyor. Eskiden dilimleme de yoktu. Şimdi dilimleniyor. Ekmek dilimlerini biraz daha küçültmek gerekir. Ekmeklerin tabii ki israf edilmemesi gerekiyor. Dünyada bu kadar açlık çekilirken ekmeği çöpe atmamız gerçekten doğru değil.

Ekmeği farklı değerlendirme yöntemleri olabilir. Uzun süre muhafaza edecekseniz derin dondurucuya koymak gerekir. Halk arasında buzdolabına koyuyorum bu şekilde saklıyorum diyenler çıkabilir. Ama uzun süreli tazeliğini korumasını istiyorsanız derin dondurucuda saklamak gerekir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False