Egzersiz sertleşme bozukluğuna iyi gelir mi?

Sertleşme bozukluğu, penisin cinsel ilişki sırasında yeterli sertliğe gelmemesi veya sertliğin sürdürülememesi olarak tanımlanır. Genel kanının aksine sertleşme bozukluğu sadece ileri yaşlı erkeklere ait bir sorun değildir ve her yaşta ortaya çıkabilir. Obezite, kalp-damar hastalıkları, diyabet, yüksek kolesterol, prostat kanseri, nörolojik hastalıklar, sigara ve yüksek tansiyon gibi bir çok hastalık sertleşme bozukluğuna neden olabilir.

Haberin Devamı

Günümüzde sertleşme bozukluğu problemi yaşayan bir çok hastalara ilaç tedavileri uygulanır. Her ne kadar bu tedaviler bir çok hastada olumlu sonuçlar verse de altta yatan sorunu iyileştirmez ve bu nedenle hastalar ancak bu ilacı kullandıklarında cinsel ilişki yaşayabilirler. Ancak bazı hastalar egzersiz ve düzenli beslenme gibi bazı yaşam tarzı değişikliklerinden de fayda görür ve ilaca ihtiyaç duymadan sertleşme bozukluğu probleminden kurtulabilir.

Son yıllarda sporun sertleşme bozukluğu üzerindeki olumlu etkisini ortaya koyan çok sayıda çalışma yayınlanmıştır. Yaşla birlikte vücuttaki tüm kaslar gibi ereksiyonun sürdürülmesinde önemli olan pelvik taban kasları da kuvvetini yitirir ve tatmin edici bir cinsel birleşme için gerekli olan kanın penis içine pompalanmasında yetersiz kalır. Bu nedenle pelvik taban egzersizleri düzgün bir şekilde yapıldığında, ereksiyona yardımcı kaslar eski kuvvetlerine yeniden kavuşur ve sertleşme bozukluğu ortadan kalkar.

Haberin Devamı

Pelvik tabanda yer alan bu kaslar penisten kanı boşaltan damarlara baskı yapar ve böylece ereksiyon sırasında penisi dolduran kanın orada kalmasını sağlayarak cinsellik için yeterli sertliğin oluşmasına yol açar.

Bu egzersizler genellikle ‘Kegel egzersizleri’ olarak adlandırılır ve kolaylıkla uygulanabilir. Bu egzersizler için sırt üstü yatar pozisyonda, dizler bükülmeli, ayaklar yere basmalı, kollar yana doğru yatırılmalıdır. Nefes vererek 3 saniye boyunca pelvik taban kasları kasılmalıdır. Tekrar 3 saniye içinde nefes alınarak pelvik taban kasları gevşetilmelidir. Doğru kas grubunun çalıştığını anlamak biraz zaman alabilir. Bu hareketler yapılırken mide, kalça ya da bacaktaki kaslar yanlışlıkla hareketlendirilebilir.

Günlük olarak bu egzersizleri 10 kez yapmaya çalışmak pelvik bölgeye ve özellikle penise gelen kan akımının artışına yol açacağından sertleşme bozukluğuna fayda sağlayabilir. Kegel egzersizlerini yapan ve bundan fayda gören kişiler egzersiz yapmayı keserse, kaslar yeniden zayıflayabilir ve sertleşme sorunu yeniden ortaya çıkar. 

Kaynak:

Haberin Devamı

1. Do erectile dysfunction exercises help? Medical News Today.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322600.php

2. Pelvic floor muscle training for erectile dysfunction and climacturia 1 year after nerve sparing radical prostatectomy: a randomized controlled trial
https://www.nature.com/articles/ijir201524

Yazarın Tüm Yazıları