Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

Eğri burunla doğru nefes alamazsınız!

Çocukken burna alınan darbeler, yetişkinlikte burun eğriliğine, yani deviasyona neden olabilmektedir. Deviasyonun bir diğer nedeni ise doğuştan gelmesidir. Bunun sonunda, hayati işlevlerden biri olan nefes almada ciddi zorluklar ortaya çıkmaktadır. Kişinin enerjisi, uyku ve hayat kalitesi düşmektedir.

Haberin Devamı

Burnun iç yapısındaki orta kısma septum denilmektedir. Septumun eğri olması nefes almayı zamanla daha da zorlaştırır. Doğuştan olabileceği gibi sonradan, özellikle çocukluktaki travmatik olaylar, yani çarpma, düşme, alınan darbe septumda eğriliğe neden olur. Burnun iç kısmında eğrilik oluşur. Burnun dışında eğrilik oluşmamışsa içerde de olmayacak anlamına gelmez. Dışında eğrilik olmasa da içerde eğrilik olabilir. Kişi bunu, nefes sorunu ortaya çıkana kadar fark etmez. 

İlerleyen yaşla birlikte en sık yapılan hatalar, eğriliklerin yol açtığı nefes alma sorunu ve bunun yol açtığı sağlık problemi ciddi boyutlara ulaştığında tedavi yoluna gidilmesidir. Nefes alma sorunu ortaya çıktığında mutlaka muayene yaptırılmalı, teşhis ve tedavi yoluna gidilmelidir. Burnun içindeki eğrilik gözle fark edilemez, ancak doktor muayenesi sonrasında deviasyonun olup olmadığı belirlenir.

Haberin Devamı

İLAÇLI TEDAVİ Mİ, AMELİYAT MI?

Bu rahatsızlıkta ilaç tedavisi, sorunu tam olarak çözmez. Burun içindeki eğriliğin ortadan kaldırılması burun ameliyatı ya da burun estetiği operasyonu ile mümkündür.

Burnun sadece iç kısmında eğrilik varsa burun ameliyatı, iç ve dış kısmında eğrilik varsa burun estetiği operasyonu yüz güldüren başarılı sonuçlar vermektedir. Burun dışı eğri olmayan ama burun şeklinden de memnun olmayan hastalara, gerekli durumlarda burun estetiği operasyonu, deviasyon tedavisiyle birlikte yapılmaktadır.

BURUN EĞRİLİĞİ AMELİYATININ AMACI

Burun içindeki eğriliğin ortadan kaldırılmasının temel amacı, hastanın tekrar sağlıklı nefes alması, tüm iç organlarının yeterli oksijenle beslenmesinin sağlanmasıdır. Bunun yanı sıra burun sırtı, burun ucu, burun genişliği, uzunluğu, eğriliği de dışardan yapılacak müdahalelerle estetik bir görünüme kavuşturulur. Hem sağlıklı nefes alan hem de yüz hatlarıyla uyumlu, hastanın psikolojisini canlandıran estetik oranlara sahip bir burun görünümü ortaya çıkarılır.

KADIN VE ERKEKLERDE ALT YAŞ SINIRI

Burun eğriliği tedavisi için kadınlarda 17, erkeklerde 18 alt yaş sınırı aranır. Çünkü bu yaşlarda burun içi kemik ve yumuşak doku gelişimini tamamlamış olur.

AÇIK AMELİYAT NE KADAR SÜRER?

Burundaki eğriliğin derecesine göre açık ya da kapalı ameliyat teknikleri kullanılmaktadır. Açık burun ameliyatında tam tedavi için müdahale imkânı daha çoktur. Hava kanallarındaki olası çökme sorunları giderilir. Açık burun ameliyatı ortalama 120 dakika sürer. Genel anestezi altında yapılır. Anestezi altındaki hasta, ameliyat sırasında herhangi bir ağrı hissetmez.

Haberin Devamı

AMELİYAT SONRASINDA DAHA KALİTELİ UYKU

Ameliyat sonrasında hasta 1 gece gözlem altında tutulur, sonra taburcu edilir. İlk günlerde duyulacak ağrılar, doktor tarafından verilen ilaçlarla ortadan kaldırılır. Yara izleri, belli olmayacak şekilde gizlenir. Burun çevresi ve göz altlarında oluşacak hafif renk değişimleri 10 güne, ödemler ise 14 güne kadar geçmektedir.

Burnun tam iyileşmesi 3 ay ile 6 ay arasında gerçekleşir. Hava kanalları açılan hasta, çok rahat nefes alabilir. Solunum problemi yaşamaz. İhtiyacı olan kaliteli uykuya kavuşur. Tam nefes aldığı için uyku sonrası fiziksel olarak kendini çok daha enerjik hisseder. Hayat kalitesi kesinlikle artar.