GeriSağlık Düzenli meditasyon genleri koruyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Düzenli meditasyon genleri koruyor

Düzenli meditasyon genleri koruyor

Meditasyon yapmanın stresin etkilerini azalttığı belirlendi.

ABD'deki Harvard Tıp Fakültesi'den Dr. Herbert Benson ve ekibinin yaptığı araştırmada, meditasyonun ya da dua etmenin ruhsal rahatlama sağlamasının ötesinde bedene de faydalı etkilerinin bulunduğunu gösterdi.

"Plos One" dergisinde yayımlanan araştırmaya 52 gönüllü katıldı. Bazıları düzenli meditasyon yapan, bazıları meditasyona yeni başlayan katılımcılardan, araştırmanın başında ve sonunda kan örnekleri alındı.

Araştırma sonunda katılımcıların genlerinde birçok değişim fark edildi. Hücrelerin enerji üreticisi olan mitokondrilere bağlı genlerin meditasyondan sonra daha "sabit hale" geldiği görüldü.

Benson, meditasyon yapanların ruh halinin daha iyi ve enerjik olduğunu ayrıca daha iyi uyuduklarını belirterek, yüksek tansiyon ve kanserle mücadele edenler ile kalp-damar hastalıkları bulunan kişilerde sık rastlanan enflamasyonla ilgili genlerde de daha az aktiviteye rastlandığını vurguladı.

Meditasyonun, kromozomların en uç kısmı olan telomerlere bağlı genleri de koruduğu belirten Benson, dolayısıyla rahatlamanın ömrü de uzatabileceğine dikkati çekti.

Olumlu etkilerin 2 aydan itibaren görülmeye başladığını belirten bilim adamları, uzun süredir meditasyon yapanlarda etkinin daha belirgin olduğunu ifade etti.

Ancak bilim adamları, düzenli meditasyonun her derde deva olmadığını da vurguladı.

A.A

False