Düşük sperm sayısı daha ciddi hastalıkların habercisi olabilir mi?

Son yıllarda erkeklerin sperm sayısında ve sperm kalitesinde gözlenen azalma, bir çok çiftin giderek artan sıklıkta kısırlık problemi ile karşı karşıya kalmalarına yol açmakta. Her ne kadar bu azalmanın nedeni tam olarak ortaya konulmasa da değişen yaşam koşulları, çevre kirliliği, katkı maddeleri, hareketsiz yaşam ve sigara gibi bir çok faktörün sperm sayı ve kalitesini bozduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

Düşük sperm sayısı daha ciddi hastalıkların habercisi olabilir mi

Tüp bebek alanında her geçen gün geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde sperm bozukluğu nedeniyle çocuk sahibi olamayan birçok çift tedavi edilebiliyor. Ancak düşük sperm sayısına sahip olan erkeklerde bu duruma neyin sebep olduğu genellikle yeterince araştırılmıyor ve altta yatan birçok olası hastalık gözden kaçabiliyor.

ORTALAMA SPERM SAYISI SON 40 YILDA %52 AZALDI

Geçtiğimiz yıl sonuçları yayınlanan bir araştırma sperm sayısı ve kalitesindeki azalma ile erkeklerin genel sağlık durumu arasındaki ilişkiye ışık tutuyor. İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki araştırma merkezlerinin ortaklaşa yürüttükleri bu araştırmada, 1971 ve 2013 seneleri arasında farklı kliniklere gelen 43.000 erkeğin sperm analizi sonuçları incelenmiştir. Belirli zaman aralıkları ile sperm sayıları ölçülen erkeklerin sperm sayılarında yılda %1,4’lük bir azalma olduğunu saptayan araştırmacılar, yaklaşık 40 yıllık sürenin sonunda ortalama sperm sayısının %52 azaldığını kaydetmişlerdir.

Haberin Devamı

Asya kıtasındaki erkeklerin sperm sayılarında belirgin bir düşüklük olmamasına rağmen Avrupa ve Kuzey Amerika’daki erkeklerin sperm sayılarının ciddi biçimde azalması, endüstri toplumlarında giderek değişen yaşam koşullarının bu duruma yol açtığını göstermektedir.

Düşük sperm sayısı daha ciddi hastalıkların habercisi olabilir mi

SPERM SAYISI YENİDEN ESKİ HALİNE DÖNEBİLİR Mİ?

Bununla birlikte sperm sayılarındaki azalma şeker hastalığı, koroner arter hastalığı, kanser gibi bir çok hastalığın bir belirteci olabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan çalışmalar sperm sayısında azalma olan ve infertilite problemi yaşayan erkeklerin yaşam sürelerinin kısaldığını göstermektedir. Oysaki altta yatan hastalıkların erkenden teşhisi sayesinde hem sperm sayıları yeniden eski haline dönebilir, hem de bu kişilerin yaşam süresi ve kalitesini etkileyebilecek kronik hastalıklar ortadan kaldırılabilir.

Düşük sperm sayısı daha ciddi hastalıkların habercisi olabilir mi

SAĞLIKLI SPERM SAĞLIKLI VÜCUTTA ÜRETİLİR

Bu nedenle infertilite problemi yaşayan erkekler mutlaka bir üroloji uzmanı tarafından detaylı şekilde değerlendirilmeli ve sperm bozukluğuna neden olan rahatsızlıkların tedavisi konusunda daha duyarlı olmalıdır. Unutulmamalıdır ki sağlıklı sperm, sağlıklı vücutta üretilir ve genel sağlığı bozacak hastalıkların erkenden teşhis ve tedavisi sperm kalitesini de iyileştirecektir.

Haberin Devamı

Kaynak:

1. Hagai Levine, Niels Jørgensen, Anderson Martino-Andrade, Jaime Mendiola, Dan Weksler-Derri, Irina Mindlis, Rachel Pinotti, Shanna H Swan; Temporal trends in sperm count: a systematic review and meta-regression analysis, Human Reproduction Update, Volume 23, Issue 6, 1 November 2017, Pages 646-659

https://doi.org/10.1093/humupd/dmx022

2. Eisenberg ML, Li S, Behr B, Cullen MR, Galusha D, Lamb DJ, Lipshultz LI. Semen quality, infertility and mortality in the USA. Hum Reprod 2014b;29:1567–1574.
3. Eisenberg ML, Li S, Cullen MR, Baker LC. Increased risk of incident chronic medical conditions in infertile men: analysis of United States claims data. Fertil Steril 2016; 105:629–636.

Yazarın Tüm Yazıları