Düşük kalorili diyetler oburluk yapıyor!

Kadınların daha çok tercih ettiği, negatif sonuçları olan popüler diyetlere hızlı zayıflamak için sık başvurulur. Popüler diyetler, sağlığı düzeltmek yerine özellikle fiziksel görünüm için daha çok tercih edilir.

Haberin Devamı

3 HAFTADAN FAZLA UYGULANIRSA İŞTAHI ARTIRIYOR

Popüler diyetlerin sayısı giderek artmakta ama maalesef uygulayanların sayısı da artmaktadır. Popüler diyetlerden biri olan düşük kalorili diyetlerin negatif sonuçları kısa sürede vücudunuza yansır. Bilimsel çalışmalarda düşük veya çok düşük kalori diyetlerin 3 haftadan fazla yapılması, vücutta stres düzeyinin artırarak, strese bağlı kortizon seviyesini de artırdığı görülmüştür. Stres ve kortizon kısır döngü şeklinde birbirlerini daha da tetikliyor. Kortizon ve stres birlikte artarsa, karşınıza vücutta daha negatif bir sonuçlar veren tablo çıkıyor. Çünkü uzun süreli, düşük kalorili diyet yaparken artan kortizon, iştahı da artıyor. Bu da yetmiyor kortizon ağırlık artışına da neden oluyor. Bu kısır döngüde kilo verememek veya kilonun belli yerlerde durması ise üzücü sonuçlara yani psikolojik problemlere de neden oluyor.

YAŞAM KALİTESİ DÜŞÜYOR    

Düşük kalorili diyet yapmak için tek tip beslenilmesi veya belli besinlerden başka besin tüketilmemesi gerekir. Bu durumda vücut gerekli olan besin öğelerini yeterli düzeyde alamaz ve vitamin mineral eksikliği görülür. Saçlarda dökülme, halsizlik, dikkat eksikliği, kansızlık gibi birçok istemediğimiz durumlara neden olur. Hem vücudunuz vitaminsiz hem de yaşam kalitesini düşürenler etmenler ortaya çıkar.

METABOLİZMA HIZINI GİDEREK YAVAŞLATIYOR

Tabii ki metabolizma hızımız da aynı yerde kalmıyor. Düşük kalorili diyetlerde metabolizma hızınız giderek azalıyor. Hızlı kilo kayıpları, çoğunlukla hızlı kilo almak ile sonuçlanıyor. Bu tür diyetlere başvuran kişilerde kilo ver-al durumları fazladır. Her kilo verip tekrar aldığınızda metabolizmanız giderek daha da azalacaktır. Bilimsel çalışmalarda metabolizma hızının yaklaşık %20-50 oranında azaldığı görülmüştür.
Halbuki, bu tür durumlar yerine stresini artırmayan, kortizonu devreye sokmayan, yüzünüz de solukluk oluşturmayan, performansınızı düşürmeyen ve psikolojinizi bozmayan sağlıklı diyetleri tercih edin. Zayıflama demek sadece kilo kaybı değil, sağlıklı bir görünümle eşlik eden vücudunuzun ayarlarını bozmadan olmalıdır. Sağlıklı zayıflamak için yeterli besin öğelerini içeren ve sürdürebilir bir diyet yaparak kalıcı kilo kaybı sağlayınız.

Yazarın Tüm Yazıları