GeriSağlık Dr. Mehmet Öz'den 12 sağlık efsanesine açıklama!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dr. Mehmet Öz'den 12 sağlık efsanesine açıklama!

Dr. Mehmet Öz'den 12 sağlık efsanesine açıklama!

Kahve içmek Alzheimer riskini düşürür mü?

Kalp krizi geçirdiğinizi hisseder misiniz, bölgesel zayıflama mümkün mü, parmak çıtlatmak kireçlenmeye neden olur mu? Dr. Mehmet Öz, 12 sağlık efsanesine açıklık getirdi.

Ağırlık çalışarak beyni geliştirmek mümkün

Doğru. Ufak ağırlıklarla dengede durmaya çalışmak dengenizi geliştirir. Gözlerinizi kapatın ve tek ayak üzerinizde durun. Eğer 45 yaşın üzerindeyseniz ve 20 saniye düşmeden durabiliyorsanız bu dengenizin gayet iyi konumda olduğunu gösteriyor. Dengenin iyi olması beynin gücünü de gösteriyor.

Kahve beynimiz için iyidir

Doğru. Birçok araştırma günde bir fincan kahve içmenin Parkinson ya da Alzheimer riskini düşürdüğünü gösteriyor. Nedenini kimse tam olarak bilemese de az miktarda kafeinin azımsanamayacak bir etkisi var.

Uyarı: Fazla kafein yarardan çok zararlı olabilir.

Sırt ağrısına en iyi çözüm yatıp dinlenmektir

Yanlış. Aksine daha da kötüye götürebilir. Kasların çalışmaması ve zayıflaması yürümeyi, oturmayı, kalkmayı daha da zorlaştırır. Ayrıca annenizin ya da eşinizin bu durumda size hemşirelik yapmasına izin vermeyin. Duygusal olarak yapmaları gereken şeyi yapsalar da kendi işinizi kendiniz yapmaya çalışmalısınız.

Kalp krizi geçirdiğinizde bunu mutlaka anlarsınız

Her zaman doğru değil. İnsanların yarısı kalp krizi geçirirken hiçbir şikayet hissetmezler ya da belirtileri anlayamazlar. Ancak en yaygın işaretler şunlardır;

* Göğüs ağrısı
* Göğüste baskı, sıkışma
* Vücudun üst kısmında kollar, boyun, omuz gibi bölgelerde rahatsız hissetmek
* Nefes almada güçlük
* Soğuk ter
* Mide bulantısı
* Aniden gelen halsizlik

Belirtiler öngörülemez olabilir. Örneğin ünlü TV sunucusu Larry King kalp krizi geçirdiğinde sağ omzunda bir gerginlik hissetti. Bunun sebebi kalp sinirleri ağrıyı doğrudan hissetmez.

Erkekler yaşlandıkça ereksiyon problemi kaçınılmaz olur

Yanlış. Eğer vasküler problemler yoksa, kan akışında bir sorun yoksa ereksiyon problemi yaşanmaz. En önemli nokta kişinin beslenmesi, egzersizi ve tansiyon ile kolesterolünü kontrol etmesi.

Parmaklarınızı çıtlatmak kireçlenmeye neden olur

Yanlış. Acı verici derecede zorlamadığınız müddetçe parmaklarınıza yanlış bir şey yapmış sayılmazsınız. Çıkan sesin sebebi ise eklemlerde sıkışmış yüksek basınçlı gazdır.

Erkekler kadınlardan daha çok alkol alabilir

Doğru. Erkeklerin vücudunda bulunan bir enzim alkol kana karışmadan metabolize edilmesini sağlıyor. Kadınlarda bu enzim aynı miktarda bulunmuyor. Ayrıca erkek vücudunda kadınlardan daha fazla su bulunuyor.

Bölgesel zayıflamak mümkün

Yanlış. Diyelim ki bel bölgeniz yağlı ya da selülitleriniz var. Her gün o bölgeye özel egzersiz yaparak bundan kurtulmanız mümkün değil mi? Üzgünüz ama Dr. Öz uyarıyor; vücut böyle işlemiyor. Ancak bir bölgeyi daha kaslı hale getirerek daha fit gözükmesini sağlayabilirsiniz. Sorunlu bölgeden kurtulmanın tek yolu aerobik egzersizleri, direnç egzersizleri ve kalori kontrolü sağlayan bir diyet.

İshal olunduğunda en iyi tedavi beklemektir

Yanlış. En iyi tedavi pirinçli tavuk suyu çorbası içmektir. Bu kombinasyon kaybedilen sodyumu, suyu ve şekeri vücuda geri kazandırıyor.

Hormonlar duyguları kontrol eder

Genellikle yanlış. Hamileler bu konuda hemfikir olmayabilir ama duygular beyindeki biyokimyasal değişiklikler aracılığıyla hormonları kontrol eder. Mesela stres anında salgılanan stres hormonu beynin öğrenme ve hafıza bölümünü kontrol eden hipokampus bölümüne zarar verir.

Yemek yemek yerine vitamin alabilirsiniz

Bazen doğru, örneğin kalsiyum ve D vitamini takviyesi alabilirsiniz. Ama vitamin takviyesi almak hiçbir zaman sebzeden daha faydalı değildir. Portakal suyundaki C vitamini miktarı, vitamin hapındakinden daha fazla.

Kaynak: Hürriyet 

False