GeriSağlık Dondurulmuş gıdaları nasıl saklamalı ve tüketmeliyiz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dondurulmuş gıdaları nasıl saklamalı ve tüketmeliyiz?

Dondurulmuş gıdaları nasıl saklamalı ve tüketmeliyiz?

Bu gıdaları satın alırken, saklarken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenler...

Son yıllarda günümüz yaşam koşulları, çalışma şartları, zaman problemi gibi birçok nedenden dolayı özellikle çalışan aileler dondurulmuş ürünleri daha sık tercih etmeye başladı. Uygun yöntemlerle dondurulmuş ürünler sağlık açısından güvenlidir ancak aldığımız besinleri dondururken ve tüketirken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır.

İşte dondurulmuş gıdaları satın alırken, saklarken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenler:

Dondurulmuş gıdaları nasıl saklamalı ve tüketmeliyiz

Dondurulmuş gıdaları alışverişinizin sonuna bırakın

Öncelikle marketten dondurulmuş gıda alırken ürünün uygun koşullarda dondurulduğundan emin olun. Elinizle üründe herhangi bir çözülme olup olmadığını ve son kullanma tarihini, mutlaka kontrol edin. Alışverişin en son aşamasına bıraktığınız dondurulmuş ürünü eve gelir gelmez derin dondurucuya koyun.

Derin dondurucunuzu tıka basa doldurmayın

Derin dondurucunuzu düzenli olarak temizleyin ve kesinlikle tıka basa doldurmayın. Çok dolu olursa hava dolaşımı için gerekli delikleri kapatacağı için bakteri oluşumuna neden olabilir ve bu nedenle dondurduğunuz gıdaların bozulmasına sebep olur.

Derin dondurucuda açık olarak hiçbir ürünü dondurmayın

Gıdaların derin dondurucuda açık olarak muhafaza edilmesi hijyenik değildir. Açıkta dondurulan gıdalar hava ile temas edince yapısı bozulur ve bakteri üretebilir. Ayrıca dondurulan gıdaların diğer gıdalarla temas etmemesi gerekir.

Dondurulmuş gıdaları nasıl saklamalı ve tüketmeliyiz

Dondurduğunuz gıdaların üstüne tarih atın

Dondurulmuş gıdaları nasıl saklamalı ve tüketmeliyiz

Her gıdanın derin dondurucuda saklanma süresi farklıdır. Örneğin bütün bir tavuk 1 yıl kadar, parça tavuk 8-9 ay kadar muhafaza edilebilir. Kuşbaşı et ise ancak 3-4 ay kadar saklanabilir. Saklanma süreleri farklı olduğu için donduracağınız gıdaların zamanlarını takip etmeniz gerekir. Bu nedenle üstlerine dondurucuya koyduğunuz tarihi ve ne zamana kadar tüketmeniz gerektiğini not etmenizde fayda var.

Dondurucudan çıkardığınız gıdaları hızlı bir şekilde çözdürmeyin

Dondurulmuş gıdayı tüketeceğiniz zaman vitamin kayıplarını önlemek için ateşte ya da kaynar suda hızlı bir şekilde çözdürmeye çalışmayın. Tüketeceğiniz kadarını buzdolabınızın uygun bölmesinde (Aksi takdirde bakteri üretir) çözdürdükten sonra pişirme işlemine geçmelisiniz. 

Dondurulmuş gıdaları nasıl saklamalı ve tüketmeliyiz

VESTEL BUZDOLAPLARINDA YER ALAN O°C BÖLMESİ İLE DERİN DONDURUCUDAN ÇIKARTTIĞINIZ GIDALARI SAĞLIK BİR ŞEKİLDE ÇÖZDÜREBİLİRSİNİZ.

Yemeklerinizi de derin dondurucuda saklayabilirsiniz

Uygun koşullarda saklandığı sürece derin dondurucunuzda yaptığınız yemekleri de saklayabilirsiniz. Eğer dondurmak üzere yemek pişiriyorsanız yemeğin içine atacağınız baharatı biraz azaltmanızda fayda var, çünkü çözüldüğünde tadı değişebilir.

Derin dondurucunun kapağını gereksiz yere açıp kapamayın

Derin dondurucunun ideal saklama derecesi -18 C, dolap kısmının +4 C’dir. Derin dondurucunun kapağını gereksiz yere açıp kapamayın. Kapak açıldıkça soğuk hava dışarı çıkacağı için sakladığınız gıdalar daha çabuk bozulur.

False