Meriç Çağrı Ağır
Meriç Çağrı Ağır
Meriç Çağrı AğırYazarın Tüm Yazıları

Doğurganlık hızı bu yaşlarda daha yüksek

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılına ilişkin Türkiye’deki doğum istatistiklerini açıkladı. Bir kadının doğurgan olduğu dönemleri kapsayan 15-49 yaş aralığında, toplam doğurganlık hızı 2017’ye göre azalma eğilimi gösterdi. En yüksek doğurganlık hızı ise 25-29 yaş grubunda görüldü. Peki, 25-29 yaş grubunda doğurganlık hızı neden yüksek?

Haberin Devamı

Aileler tarafından çocuk sahibi olma isteği fazlaca arzu edilen ve onları heyecanlandıran bir durumdur. Elbette çocuk sahibi olmak için belirlenen anne yaşı, birçok nedene bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Doğurganlık, doğası gereği bireyin yaşı ilerledikçe azalan bir yapıya sahiptir. Çocuk sahibi olmak isteyen anne adaylarının yaşları ilerledikçe hamilelik için komplikasyon riskleri de artabilir.

ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İÇİN DOĞRU YAŞ HANGİSİ?

Bebek sahibi olmak isteyen anne adayları için öncelikli olan fiziksel, duygusal ve sosyal olarak anneliğin sorumluluklarına hazır olduğu zamandır. Hamile kalmak isten kadınlar için doğurganlık yaşı kişinin sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Ancak yapılan araştırmalar doğru yaş aralığının 20 ile 35 yaş aralığı olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Haberin Devamı

Doğurganlık, anne olmak isteyen bireylerde 32 yaşından sonra ise yavaş yavaş azalmaya başlar. Kadınlarda 35 yaşından sonra doğurganlık hızındaki düşüş hızlanır. Bunun nedeni 35 yaşından sonra kadınlardaki yumurta sayısının düşmesidir. Hamilelik süreçlerinde veya doğum sırasında komplikaskonlarla karşılaşma olasılığı, 35 yaşın üzerindeki bireylerde daha fazla olabilir.
Doğurganlık hızı, 20- 35 yaş aralığında hamile kalan bireylerde, ektopik gebelik, preeklampsi, anomali, gelişme geriliği, düşük gibi gebelik komplikasyonları yaşama olasılığı daha düşüktür.

YUMURTANIN EN KALİTELİ DÖNEMİ: 25 İLA 29 YAŞ ARALIĞI

Çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin hamile kalmak için şanslarının en yüksek olduğu zaman aralığı ise 25 ila 29 yaş aralığıdır. Bu yaş gurubundaki bireylerin yumurtaları ileriki yaşlardaki bireylere göre daha kalitelidir. Aynı zamanda 25 ila 29 yaş aralığındaki bireylerde hamilelik riski oranı da düşüktür.

GEBELİK PLANLAMANIZ İÇİN UZMAN HEKİME DANIŞMALISINIZ

Gebelik planlaması için karar verilen yaş aralığından sonra mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışmalısınız. Gebelik planlamasından önce doktorunuzla görüşmeniz gereklidir. Bu muayenede sağlığınızın gebelik için uygun olup olmadığı değerlendirilir.
Gebelik öncesi ultrason ve kişiye özel kan ve idrar tahlilleri ile detaylı bir araştırma yapılır. Aynı zamanda vücudunuzu gebeliğe hazırlayacak olan vitamin ve mineral takviyeleri de uzman hekimler tarafından belirlenir. Hamilelik öncesinde sağlıklı bir gebelik hazırlığı, kişinin ve doğacak olan bebeğinin sağlığı için son derece önemlidir.  

Yazarın Tüm Yazıları