GeriSağlık Doğumsal kalça çıkığı nedir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğumsal kalça çıkığı nedir?

Doğumsal kalça çıkığı nedir?

Aile öyküsü olanlarda ve kızlarda daha sık görülüyor.

Doğumsal kalça çıkığının aile öyküsü olanlarda ve kızlarda daha sık görüldüğünü söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Kömürcü, doğumsal kalça çıkığını anlattı.

DOĞUMSAL KALÇA ÇIKIĞI NEDİR?

Çocuklarda sık görülen, erken tanı ve tedavi edilmediğinde kalıcı sakatlıklara neden olan bir sağlık sorunudur. Kalça eklemindeki femur başıyla onun yuvası olan asetabulum ilişkisinin değişik derecelerde bozulmasına DKÇ/GKD denir. Bu derecelendirmede eğer tam çıkık varsa femur başı tamamen yuvanın dışındadır. Yarı çıkıktaysa eklem yüzleri arasında tam olmayan sınırlı bir temas vardır. Dizplazi denilen şeklindeyse asetabulum ve femur başı yetersiz olarak gelişmiştir.

DOĞUMSAL KALÇA ÇIKIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?

Aile öyküsü olanlarda ve kızlarda daha sıktır. En çok sol kalçada görülür. Kundak kullanımı görülme sıklığını arttırır.

Klinik: Ailelerin başvuru nedeni sıklıkla bebeğin kalçalarını tam açamama, bacaktaki cilt kıvrımlarının farklı olması ve yürüme evresinde aksamadır.

 

Doğumsal kalça çıkığı nedir
 

DOĞUMSAL KALÇA ÇIKIĞI TANISI

Fizik muayene, USG ve radyografiden faydalanılır. Fizik muayene ilk aylarda tanı koydurucudur. Yapılan muayenede kalçanın çıkıp yerine oturduğunu değerlendirebiliriz. İlerleyen aylarda cilt kıvrımlarının farklı olması, kalça açılmasında kısıtlılık, bacak boylarının farklı olması dikkat çeker. Yürüme sonrası dönemde çıkık taraftaki ayak dışa basar ve aksama vardır. USG ilk 6 ayda faydalıdır. Radyografi ise 6. aydan sonra teşhis ve tedavi aşamasında bize yön verir.

TEDAVİSİ

Erken teşhiste ilk 6 ay PAVLİK bandaj uygulanır. USG ile takibi yapılır. Genellikle bu tedavi yüz güldürücüdür. Pavlik bandajda başarılı olunamamışsa veya bebek bize geldiğinde 6 aylıktan büyüksekapalı redüksiyon ameliyatı ve alçılama tedavide uygulanır. Eğer 18 aydan büyükken vaka yakalanmışsa kemik ameliyatlarına ihtiyaç duyulur. 6 yaşa kadar bu ameliyatlardan ender de olsa başarılı sonuçlar alınabilir.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Kömürcü

False