GeriSağlık Doğum sonrası en çok bu estetikler talep görüyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğum sonrası en çok bu estetikler talep görüyor

Doğum sonrası en çok bu estetikler talep görüyor

Eski formlarına kavuşmak için anneler operasyon için ne kadar beklemeli?

Anne adayı için fiziksel olarak oldukça yıpratıcı geçen hamilelik sürecinde, vücut, bebeğin büyümesini sağlamak için olağanüstü bir çaba sarf eder. Bu dönemde 10-14 kilo alınması doğaldır.

Bazı anne adayları daha fazla da kilo alabilir. Kilonun çoğu karın bölgesinden bir kısmı da kalçalardan alınır. Doğum sonrası; süt verme, hormonal değişim, artan iş yükü, değişen sosyal yaşam, uykusuzluk gibi faktörler de devreye girince annenin kendini iyi hissetme çabasıyla estetik cerrahların kapısını çalması muhtemeldir. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlhan Serdaroğlu, doğum sonrası estetik cerrahi uygulamalarını anlattı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde en sık yapılan kombine operasyonlar “mommy makeover” operasyonları, yani anneyi revize etme, gençleştirme operasyonlarıdır. Bu operasyonlarda genellikle karın germe + meme dikleştirme + uyluk germe + liposuction kombinasyonları tek seansta uygulanabilmektedir. Bazen de vajen yapılarında oluşan deformasyonların düzeltilmesi için ameliyatlar yapılabilmektedir.

Doğum sonrası hemen estetik yaptırılabilir mi?

Eski forma kavuşmak için bilinçli bir diyet ve düzenli sporun yerini hiçbir şey tutamaz. Bunların yeterli olmadığı durumlarda plastik cerrahlar elbette devreye girer. Ancak bunun için doğumdan sonra belirli bir zaman geçmesi doğru olacaktır. En azından emzirmenin sonlandığı döneme kadar beklenmesi gereklidir. Bu dönem sonrasında meme dokularının tam olarak eski formuna kavuşması ve toparlanma süreci de yaklaşık olarak 6 ay kadar alabilmektedir.

Emzirme döneminden sonra meme operasyonu

Bu bölgelere yönelik ameliyatlar genelde tek seansta ve birlikte yapılıyor. Emzirme döneminden sonra memeler genelde hamilelik öncesine göre hacim olarak küçülür. Genişleme ve sonrasında süt bezlerindeki küçülmeye bağlı olarak derisinde çatlaklar oluşabilir. Aynı zamanda memenin derisinde de fazlalık olacağından memede sarkma görülür. Bu tür doğum sonrası meme estetiğinde, memeyi hem büyütme hem de dikleştirme işini aynı anda yapmak gerekmektedir. Bazen de meme küçültülmeli ve dikleştirilmelidir. Emzirme döneminin bitiminden 5-6 ay sonra bu operasyonlar rahatlıkla yapılabilir.

Doğum sonrası hastalarda bazen tamamen içi boşalmış ve adeta “sönmüş “memelerle karşılaşabilir. Bu durumda sadece meme derisini çıkararak toparlama işlemi yapmak istenilen sonucu vermez. Bu durumlarda memeye bir hacim kazandırarak dikleşmesi için bir silikon protezden yararlanılabilir. Bazen de meme dokusu yeterli olduğundan sadece bir küçültme/toparlama operasyonu yeterli sonuca ulaşılmasını sağlayabilir. Bu operasyonların izleri ise sadece meme başı etrafında olabileceği gibi aşağıdaki meme katlantısına doğru uzanan izler olabilir.

Ameliyat sonrası süt vermek mümkün mü?

Meme ameliyatının ardından ikinci kez anne olmaya karar veren bir bayan eğer ameliyatını uygun bir teknikle yaptırdıysa o zaman annenin ameliyat sonrası yine bebeğine süt vermesi mümkündür. Genelde plastik cerrahlar meme küçültme işlemlerinde meme başının altındaki süt kanallarını kesmediğinden emzirme fonksiyonlarını korumuş olurlar. Meme operasyonları sonrasında, yorucu olmayan işlere başlanması bir hafta kadar alırken, günlük yaşam temposuna dönüş 2 haftayı bulabilir. 2 hafta kadar aşırı kol hareketlerinden ve yere eğilmekten kaçınılmalıdır. Ağır spor egzersizlerine 10 – 12 hafta sonra başlanabilir.

Doğum yapmış kadınlarda karın germe operasyonu

Karın germe ameliyatında da en önemli nokta, karın kaslarını yeteri kadar gerginleştirmektir. Doğum yapmış bir karında bu kaslar oldukça gevşek ve ayrıktır. Halbuki düz ve gergin bir karna sahip olmanın ilk şartı sıkı karın adaleleridir. Karın germe operasyonlarında göbek deliği altındaki sarkan ve çatlamış olan tüm deri ve yağ dokusu çıkarılmakta; orta karın bölgesi ve karın duvarındaki kas dokusu gerginleştirilmektedir. Bu operasyonda, sarkık karın görünümü dramatik bir şekilde düzelmekte, kişi düz bir karın bölgesi konturuna sahip olmaktadır. Operasyon sırasında gevşek karın derisi ve yağlı tabaka kaldırıldıktan sonra gevşemiş olan karın kasları birbirine dikişlerle sıkıca yaklaştırılır. Fıtıklaşma varsa onarılır. Böylece daha ince bir bel ve sıkı bir karın duvarı elde edilir. Fazlalık deri ve yağ dokusu kesilerek çıkarılır. Doğum yapmış olan kadınlarda karın germe operasyonu için en az 3 ay kadar beklenmelidir. Süt verme döneminde operasyon yapılması uygun olmadığından bu minimal süre en az 1 yıla kadar çıkarılabilir.

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlhan Serdaroğlu

Doğum sonrası en çok bu estetikler talep görüyor

False