Prof. Dr. Recai Pabuçcu
Prof. Dr. Recai Pabuçcu
Prof. Dr. Recai PabuçcuYazarın Tüm Yazıları

Doğum kontrol iğneleri %100 gebelikten koruyor mu?

Doğum kontrol iğnelerinin yan etkileri var mı? Doğum kontrol iğneleri zararlı mı? Doğum kontrol iğnesi nerede yapılır? Hangi sıklıkla uygulanmalı? Doğum kontrol iğneleri gebelikten %100 koruma sağlar mı?

Haberin Devamı

Günümüzde doğum kontrolü için kullanılabilecek pek çok yöntem bulunmaktadır. Son zamanlarda bu yöntemlerden en çok tercih edileni ise kullanım kolaylığı ve sağladığı yüksek oranda başarı ile doğum kontrol iğneleri olmuştur.

DOĞUM KONTROL İĞNELERİ NEREDE YAPILIR?

Doğum kontrol iğneleri yüksek oranda progesteron veya östrojen+progesteron hormonları içerdiği için kullanmadan önce mutlaka doktor muayenesinden geçilmeli ve gerekli test ve tahliller yaptırılmalıdır. Ülkemizde sadece progesteron içeren depo iğneler kullanılmaktadır. Bu iğneler içeriğindeki hormon ile yumurtalıklardan yumurtanın çatlamasını engeller ve rahim ağzındaki salgıları kalınlaştırarak spermin rahme ulaşmasını önler. Bu şekilde istenmeyen gebelikler kolayca engellenmiş olur. Doğum kontrol iğneleri kullanıldığı dönemde yüksek oranda başarı sağlayarak gebelik riskini en aza indirmektedir. Kolay uygulanabilir olması ve herhangi önemli bir yan etkisinin bulunmaması bu iğneleri birçok kadının tercihi haline getirmiştir.

[fotogaleri=4282,25]

Haberin Devamı

DOĞUM KONTROL İĞNELERİ NASIL KULLANILIR?

Doğum kontrol iğnelerinin aylık ve 3 aylık olarak iki farklı seçeneği bulunmaktadır. Genellikle 3 ayda 1 kez yapılan depo formları kullanılmaktadır. Bu iğneler, adet dönemi başlangıcından itibaren ilk 5 gün içinde uygulanmaktadır. 3 aylık doğum kontrol iğneleri, saf progesteron içeriği ile gebelik oluşumunu üç ay süreyle engellemektedir.

DOĞUM KONTROL İĞNELERİ %100 KORUMA SAĞLAR MI?

Bu iğneler genellikle günlük doğum kontrol hapı almayı unutanlar ve uzun süre koruma sağlamayı isteyenler için uygundur. Her iki iğne de kalça, omuz ya da uyluk alanında kas içine uygulanmakla birlikte, etki süresi boyunca %99 oranda koruma sağlamaktadır. Oldukça güvenilir yöntemlerdir.

DOĞUM KONTROL İĞNELERİNİN OLUMLU YÖNLERİ NELERDİR?

Doğum kontrol iğneleri, gebeliği engellemede %99 oranında başarı sağlamaktadır. Bununla birlikte sağladığı kullanım kolaylığı, iğneleri pek çok kadının tercihi yapmıştır. Adet dönemi öncesi gerginliği azaltması, dış gebeliği ve rahim ve tüplerde iltihap oluşmasını engellemesi, doğum kontrol iğnelerinin sağladığı diğer avantajlardır. Günlük hap yutma gereksinimini ortadan kaldırması en büyük avantajıdır.

Haberin Devamı

Doğum kontrol iğneleri kimler için uygun değildir? 

Doğum kontrol iğnelerinin kullanılması, halihazırda gebe olanlar ve gebe olma olasılığı bulunanlar için uygun değildir. Bunun yanında daha önce meme kanseri tedavisi görenler ve şeker hastası olan kadınlar için doğum kontrol iğneleri önerilmemektedir. Ayrıca bazı kadınlarda östrojen hormonu alımı sakıncalı olabileceği için, östrojenli iğneler kullanılmadan önce mutlaka gerekli tahliller yapılmalıdır.

DOĞUM KONTROL İĞNELERİNİN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

Doğum kontrol iğneleri kullanan kadınların en çok karşılaştığı sorun adet düzensizlikleridir. Bu düzensizlikler kendini ara kanama, kesinti ve aşırı kanama şeklinde gösterebilir. Bununla birlikte mide bulantısı, ciltte yağlanmanın artması ve sivilcelenme gibi etkiler, doğum kontrol iğnesi kullanan kadınların karşılaştığı diğer olumsuzluklardır.

Haberin Devamı

İĞNELER BIRAKILDIKTAN NE KADAR SONRA HAMİLE KALINABİLİR?

Doğum kontrol iğneleri bırakıldıktan sonra gebe kalma durumu kadınlarda farklılık göstermektedir. Bazı kadınlar iğneyi bıraktıktan birkaç gün sonra hamile kalabilirken, bazılarında ise bu süreç 3 ila 6 ayı bulabilmektedir. İğneler bırakıldıktan ilk bir yıl sonraki süreçte gebe kalma oranının %80 olduğu söylenebilir.

Yazarın Tüm Yazıları