GeriSağlık Doğum Kontrol Hapları Zararlı mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğum Kontrol Hapları Zararlı mı?

Doğum Kontrol Hapları Zararlı mı?

Doğum kontrol hapları hangi durumlarda zararlı hangi durumlarda yararlı?

Doğum kontrol haplarının koruma oranı % 92 - 99,9’dur. Genellikle östrojen ve progesteron hormonu içerirler, 1959 yılından bu yana kullanılan, tıbbın çok bilgili olduğu haplardır.

Bu haplarda yer alan östrojen ve progesteron vücudun salgıladığı hormonlarla aynı özellikleri içerir, ancak çok daha az miktarlarda verilir. Kadın vücudu her ay gebeliğe hazırlanırken çok daha yüksek dozlarda östrojen ve progesteron hormonu salgılar.

Yan etkileri

Yumurtlamayı durdurur. Rahim ağzı tıkacını kalınlaştırarak spermin rahim içine girmesini engeller. Rahim içi zarını inceltir. Kanamalar genellikle hapların bitiminden 3-4 gün sonra ortaya çıkar. İlk 2 – 3 ayda her 5 kadından birinde, hafif bulantı, genital bölgede kaşıntı, çok az lekelenme ve geçici cinsel isteksizlik yapabilir.

12 saati geçen unutma durumlarında prezervatif gibi başka bir yöntem de korunmaya eklenmeli, unutulan hap hatırlandığında hemen alınmalı, sonraki hap da zamanında alınarak devam edilmelidir.

Örneğin; Her sabah saat 8.00 de aldığınız hapı unuttunuz, akşam 16.00 gibi hatırladınız, hemen unuttuğunuz hapı alın, ertesi günüde sabah 8.00 de alacağınız hapı almaya devam edin. Eğer hapı unuttuğunuzu gece 24.00’te fark ettiyseniz hapı yine hemen alın, ertesi günkü hapınızı da zamanında alın, ama mutlaka prezervatif vs. gibi geçici bir yöntemi de o ay kullanmaya başlayınız.

Doğum Kontrol Haplarının Yararları

Adet ağrıları
Adet kanamalarının fazla olması
Adet düzensizlikleri
Ciltteki istenmeyen tüylenme ve sivilcelerin tedavisinde genellikle ilk başvurulan ve başarılı olunan ilaçlardır.

Özellikle 5 yıldan uzun süre düzenli hap kullanan kadınlarda kullanmayanlara nazaran rahim içi ve yumurtalık kanseri daha az görülmektedir.

Doğum Kontrol Hapları Kimler İçin Uygundur?

Doğum sayısı sınırı yoktur
Düşük sonrası hanımlar
Sigara içmeyen, kalp-damar hastalığı olmayan kadınlar
Dış gebelik geçirmiş olanlar

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu

False