GeriSağlık Doğru Nefes Alma Stresi Azaltıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğru Nefes Alma Stresi Azaltıyor

Doğru Nefes Alma Stresi Azaltıyor

Yanlış alınan nefes vücut düzenini bozuyor.

Sağlıklı bir yaşam için sadece nefes almak yeterli değil, doğru nefes almak gerekiyor. Uzman Solunum Fizyoterapisti Seniha Avcıl Uğurlu, doğru nefes almanın hayat kalitemizi nasıl artırdığını anlatıyor.

Yanlış Nefes Alma Kalbi Yoruyor

Cerrahi bir operasyon veya solunum sıkıntısına neden olan bir hastalık geçirdiğinizde, nefes alıp vermenin önemini daha iyi anlarsınız. Doğru nefes alıp verememek, tüm organlarımıza oksijen taşınmasını sağlayan kalbimizin iş yükünü artırır. Kan basıncının hızla yükselmesi ise stresle başa çıkamama, nefes darlığı, korku gibi şikayetlerin yanında birçok hastalığın da oluşumunu hızlandırır.

Doğru Nefes Almanın Faydaları

Doğru nefes alıp vermenin pek çok yararı vardır. Örneğin; kalp ritminin düzelmesiyle birlikte, kan basıncının düşmesi, dolaşımın hızlanması, sindirim sisteminin düzene girmesi, stres ile rahatlıkla baş edebilme ve uykunun düzene girmesi, ilk akla gelenlerdir.

Solunum Fizyoterapisi

Solunum fizyoterapisi; kişiye özgü olarak planlanan, akciğer hastalarının tedavisini amaçlayan, kişilerin günlük yaşamda daha kaliteli nefes alıp vermesini hedefleyen rehabilitasyon programıdır. Bu programla, konusunda uzmanlaşmış solunum fizyoterapistleri, hastalıkların yol açtığı semptomları olabildiğince azaltarak; günlük yaşam aktivitesini gerçekleştirirken, hastanın ideal kapasitesini kullanmasını sağlamak amacıyla “solunum rehabilitasyonu” ve “göğüs fizyoterapisi” uyguluyorlar.

Solunum fizyoterapisi, hiçbir hastalık tanısı olmayan ancak doğru nefes alıp verme gereksinimi duyan bireylerin, günlük yaşam aktivitesini gerçekleştirirken, ideal kapasitesini kullanmasını sağlayarak yaşamlarına kalite katıyor.

Tanı koyulan hastalıklarda ise ileri evredeki solunum hastalarında görülen ciddi problemler, hastanın efor kapasitesini, dolayısıyla yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.

False