Doğanın erkeğe verdiği en güzel hediye: Testosteron

“Testosteron nedir?”, “Testosteron azalırsa ne olur?” ve “Yaşlanırken Testosteron’a İhtiyacım Var mı?” gibi önemli sorulara bu yazımda yanıt vereceğim.

Haberin Devamı

TESTOSTERON NEDİR?

Testosteron; sperm üretimi, cinsel isteğin olması, sertleşmenin kalitesi, kas kitlesinin korunması, vücuttaki yağların orantılı dağılımı ve kırmızı kan hücresi yapımı gibi birçok hayati süreçte aktif rol oynayan en önemli erkeklik hormonudur.

Testosteron hormonunun fonksiyonları düşünüldüğünde testosteron seviyesinin ideal düzeyde olması ile erkek sağlığı arasında çok yakın bir ilişki bulunduğu net bir şekilde anlaşılabilir.  Testosteron seviyesi dönemsel ya da kronik olarak azalabilir; bu azalmanın özünde yaşam tarzının etkisi de yaşın ilerlemesi de varikosel gibi testis fonksiyonlarına zarar veren fizyolojik bir rahatsızlık da olabilir. Nedenlerinin ve yol açtığı şikayetlerin çeşitliliği, testosteron düşüklüğünü detaylı değerlendirilmesi gereken sağlık sorunları sınıflandırmasına dahil eder.   

TESTOSTERON YAŞ İLERLEDİKÇE DÜŞMEYE BAŞLAR MI?

Az önce de belirttiğim gibi testosteron, erkek bedeninin makine kusursuzluğunda sorunsuz bir şekilde işlemesi için gerekli hormonların başında gelir. Testosteron seviyesi ergenlik döneminde maksimum düzeye yükselir ve yaş ilerledikçe düşmeye başlar. Testosteron seviyesinin idealden az olması halinde erkekler birçok farklı sağlık sorununu eş zamanlı olarak yaşayabilir.  

TESTOSTERON AZALIRSA NE OLUR?  

Testis yapısının zarar görmesi, testis iltihaplanmaları, uzun süreli ilaç kullanımı, hormon dengesizlikleri, varikosel problemi, sistemik ve genetik geçişli hastalıklar gibi nedenlerle erkeklerin testosteron seviyesi düşebilir. Testosteron azalırsa erkekler; cinsel isteksizlik, sperm üretiminde azalma, jinekomasti, sertleşme sorunu, kas kitlesinde azalma, saç dökülmesi, duygu durumu değişiklikleri ve kemik yoğunluğunun azalması gibi farklı şikayetlerle karşılaşabilirler.

YAŞLANIRKEN TESTOSTERON’A İHTİYACIM VAR MI?

Hem de fazlasıyla ! Özellikle cinsel fonksiyonların sağlıklı bir şekilde devam etmesi ve psikolojik problemlerin yaşanmaması için andropoz döneminde testosteron seviyesinin iyi olması beklenir. Testis fonksiyonlarının azalması ile karakterize olan andropoz dönemi, erkekte penise ait problemler nedeniyle de sertleşme sıkıntısının en yoğun olarak yaşandığı dönemdir. Bu problemlere bir de testosteron eksikliği eklenirse, erkek için çok da zor atlatılabilecek bir dönem başlayabilir. O nedenle yaşlanma sürecinde de testosteron ihtiyacı olduğu unutulmamalı ve ‘andropoz döneminde testosteron desteği’ ile ilgili androloji uzmanlarından destek alınmalıdır. Bu dönemde testosteron desteği ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, prostat kanseri şüphesinin olmadığından emin olunması ve PSA kontrolü yapıldıktan sonra destek tedavisinin planlanmasıdır.  

TESTOSTERON DÜŞÜKLÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Testosteron düşüklüğü tedavisi kişinin beklentileri, testosteron düşüklüğünün nedenleri ve testosteron düşüklüğüne bağlı olarak yaşanan semptomların şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Testosteron düşüklüğü tedavisi kapsamında kişinin hayat tarzını değiştirmesi istenebilir, testosteron replasman tedavilerinin uygulanması gerekebilir ya da testosteron düşüklüğünün nedeni varikosel hastalığı ise varikoselektomi cerrahisine başvurmak tek seçenek haline gelebilir. Bu aşamada önemli olan testosteron düşüklüğü yaşayan hastanın genel sağlık durumuna, yaşına ve beklentilerine uygun tedavi alternatiflerinin belirlenmesidir. 

Yazarın Tüm Yazıları