Doğal ürünlerle beslenme sperm kalitesini etkiler mi?

Spermler son derece hassas hücrelerdir ve çevresel değişikliklerden çok kolay etkilenirler. Sağlıklı sperm ancak sağlıklı bir bünyede üretilebilir. Bu nedenle iyi kalitede sperm üretebilmek için bir erkeğin endokrin sistemi, kalp-damar sistemi, sinir sistemi ve ruh durumu iyi durumda olmalıdır.

Haberin Devamı

Sperm kalitesini arttırmak isteyen bir kişinin tüm bu sistemler üzerinde etkili olan beslenme durumuna dikkat etmesi, doğal ve sağlıklı ürünler tüketmesi gerekir. Sigaradan uzak durmak da sperm kalitesinin iyileşmesine katkı sağlayacaktır.

BİTKİSEL TEDAVİLERDEN MUCİZE BEKLEMEYİN

Doğal ürünlerle beslenme sperm kalitesini etkiler mi

Bununla birlikte testislerde tahribata neden olmuş bir enfeksiyonu ya da sperm üretimini engelleyen bir genetik bozukluğu bal, ceviz ya da keçiboynuzu pekmezi yiyerek tedavi etmek mümkün değil. Çocuk sahibi olmakta güçlük yaşayan çiftlerin hekime başvurmadan önce bu tür bitkisel tedavilerden medet umması genellikle hayal kırıklıklarıyla sonuçlanmakta ve zaman kaybına neden olmaktadır. Bugün yaygın olarak kullanılan kimi “doğal” ya da ”bitkisel” ürünlerin içerdikleri zararlı kimyasallar ise çiftlerin sağlıklarının da bozulmasına neden olabilir.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenmek elbette önemlidir ancak bitkisel tedavilerle başvurmadan önce bir hekime danışmak gereksiz zaman ve para kaybının önüne geçebilir. Ayrıca bu tür ürünlere gerek duymadan sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, sigaradan ve stresten uzak durmak bireylerin genel sağlığını düzeltebildiği gibi spermlerin de sağlığını iyileştirecektir.

SPERMİN KALİTESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Doğal ürünlerle beslenme sperm kalitesini etkiler mi

Ancak günümüz koşullarında bu tür yaşam şekli değişikliklerini uygulayabilmek her zaman mümkün olmuyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan kişilerde yaygın olarak görülen stresli iş ortamı, düzensiz beslenme ve çevresel toksinler vücut dengesini ve dolayısıyla hassas sperm yapısını bozabiliyor. Sperm yapısı ve kalitesindeki bu bozukluklar, maruz kalınan zararlı etkenlerin neden olabileceği genetik veya hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir. Bu değişikliklerin yanı sıra olumsuz yaşam koşulları nedeniyle spermin maruz kaldığı serbest oksijen radikallerindeki artma da spermlere zarar verebilir.

Haberin Devamı

Bu oksijen hasarının (oksidatif stres) boyutunu tespit edebilmek için son yıllarda kullanıma giren sORP testi sayesinde, semen örneklerini laboratuvar ortamında analiz edilir ve spermlerin maruz kaldığı oksijen hasarının boyutunu ortaya koyar. Böylelikle rutin spermiogram işlemi sırasında fark edilemeyen zararlı maddeleri saptayabiliyor ve tüp bebek tedavisinde yaşanabilecek olumsuzluklar öngörülebiliyor. Olumsuz sORP testi sonucu olan erkeklere yönelik antioksidan içerikli özel destek tedavileri ile bu kişilerin sperm kalitesini belirgin derecede iyileştirilip, çiftlerin doğal yollar ile (veya tüp bebek tedavisi sonrası) çocuk sahibi olma şansını artabilir.

Yazarın Tüm Yazıları