Doğal gıdaları ne kadar biliyor ve tüketiyoruz?

Doğal gıdalar, vücudun ihtiyacı olan maddeleri kendi kendine üretip dönüştüren sistemleri aktif ve canlı tutar. Ayrıca sindirimi düzenler, mide ve bağırsak sağlığını korur.

Haberin Devamı

Bence, taze gıdaları yeteri kadar tüketen sağlıklı bir insanın ayrıca vitamin almaya ihtiyacı yoktur. Hele pazarlarda her şeyin bol bol bulunduğu bu güzel ülkede, tüm ihtiyaçlarımızı doğal kaynaklardan karşılayabiliriz. Bu amaçla, evinizi yararlı sebze, meyve ve dolduracak bir alışveriş listesi hazırladım. İşte o listeden bazı gıdalar...

MEYVELER

Elma, kivi, limon, portakal, mandalina, greyfurt, armut, sayısız meyve çeşidini pazarlarda bol bol bulabilirsiniz. Bunların tümü de cilt ve vücut sağlığı için çok faydalıdır.

BAKLAGİLLER VE TAHILLAR

Baklagiller ve tahıllar, Türk mutfağının vazgeçilmez ürünlerindendir. Mercimek, kuru fasulye, barbunya, bakla, nohut, bezelye gibi tahılların tümü çok güçlü antioksidanlardır. Soya fasulyesinin yeri daha özeldir. Ona da alışmanın bir yolunu bulmamız gerekiyor. Doğal buğday, yulaf ezmesi gibi tahıllar da sayısız yararı olan harika gıdalardır.

Haberin Devamı

Doğal gıdaları ne kadar biliyor ve tüketiyoruz

PROTEİNLER

Sade yoğurt, az yağlı süt, düşük yağlı köy peyniri, beyaz peynir ve çökelek almaya çalışın. Taze balıklar ve özellikle somon, uskumru, hamsi ve sardalya çok yararlıdırlar. Konserve ton balığı seçerken, suda paketlenmiş olanlarını tercih edin. Yemeklerinizde derisiz tavukgöğsü ve hindi eti kullanın. Taze yumurtayı da listeye eklemeyi unutmayın.

SEBZELER VE OTLAR

Brokoli, kuşkonmaz, avokado, karnabahar, kereviz, sarımsak, soğan, mantar, lahana, semizotu, kımızı biber, enginar, pırasa, ıspanak, pazı, soya filizi, tere, maydanoz, turp otu, arapsaçı, radika, marul vb. tümünü mevsiminde almaya gösterin. Bu sebzelerle yapılan zeytinyağlı yemekler, salatalar ve çorbalar o kadar faydalıdır ki, her porsiyonu bir antioksidan tableti yerine geçer.

YEMİŞLER VE KURU MEYVELER

Evinize bol bol ceviz, fıstık, badem, susam, kabak çekirdeği, hindistan cevizi, kuru erik, incir ve kuru kayısı almanızı tavsiye ederim. Ailenizi bunları tüketmesi için teşvik edin. Hatta dostlarınıza çikolata yerine bunları ikram edin. Çocuklarınız ders çalışırken, film seyrederken, bir kase yemiş doldurup, atıştırmaları için yakınlarına koyun.

Haberin Devamı

Doğal gıdaları ne kadar biliyor ve tüketiyoruz

YAĞLAR

Zeytinyağından da zeytinden de hiç vazgeçmeyin.

İÇECEKLER

Yeşil çay, ıhlamur, papatya, ayran ve doğal meyve suları için.

BAHARATLAR VE OTLAR

Yemek ve salatalarınızda fesleğen, defne, dereotu, nane, kekik, biberiye, kimyon, tarçın, kişniş, zencefil, paprika, pul biber, safranı hiç tereddüt etmeden kullanın. 

EVE ALMAMANIZ GEREKEN GIDALAR

Reçel ve diğer şekerli yiyecekler, cips, tuzlu yiyecekler, patlamış mısır, hazır soslar, hazır meyve suları, gazlı meşrubatlar, kurabiye, pasta, kek dondurma, konserveler (çok fazla sodyum içerir) kahve, şeker, alkol gibi ürünleri evinizde hiç bulundurmayın.

Kızartmaları ve kebapları görmezden gelirsek eğer, çoğumuz genelde zeytinyağlı yiyecekler ve bol miktarda taze meyve ile sebze tüketiyoruz. Her köşe başında bulabileceğiniz, ev yemekleri pişiren restoranlar, çalışan insanlara daha sağlıklı beslenme olanağı sağlar. Yemişleri, kuru meyveleri, çekirdekleri hepimiz severiz. Sofrada çiğ soğan ve sarımsak yemekten çekinmeyiz.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

Yazarın Tüm Yazıları