Turgay Karakaya
Turgay Karakaya
Turgay Karakaya

DNA testi aslında 1 günde sonuçlanabiliyor

Tecavüze uğrayan Zeynep ise sonuçlar için 6 hafta bekleyecek.

Haberin Devamı

15 yaşında tecavüze uğrayan ve 4 aylık hamile olan Zeynep’in durumu, hem medyada hem de Ayşe Arman’ın köşesinde günlerdir yer buluyor. Tecavüzcüsünün bebeğini doğurmak istemeyen Zeynep’in karşısında şimdi DNA testi engeli var. Engel çünkü sonuçların 6 ay sonra verileceği belirtilmiş. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’nden Biyolog Y. Doç. Dr. Havva Altunçul ise testin hızlı bir çalışma ile 1 gün içinde sonuçlanabileceğini söylüyor.

Hamilelik döneminde babalık testi yapılmasının etik olarak sakıncalı olduğunu vurgulayan Altınçul, test hakkında merak ettiğimiz ayrıntıları şöyle yanıtladı:

“Babalık testinin özellikle bir çocuğun hayatını sonlandırmak düşüncesiyle yapılmasını etik açıdan sakıncalı buluyor ve enstitü olarak başvuruları kabul etmiyoruz. Ancak mahkeme kararı ile bize Kadın Doğum Uzmanlarınca temin edilmiş amniyo sıvısı gönderilirse, teknik olarak babalık testini gerçekleştirebiliriz. Test sonuçları ise hızlı bir çalışma ile 1 günde bile alınabilir. Sürecin uzaması, laboratuarların yoğunluğuna ya da kullanılan yöntem/ekipmanın yetersizliğine bağlı olabilir. Bugünkü teknikle yapılan testlerin %99,9’unun doğru sonuç verdiğini söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Çocuk doğduktan sonraki süreçte babalık testi için gelen özel isteklerde de anne, baba ve çocuğun ortak onayının gerektiğini de eklemek de fayda var.”

DNA testi hamileliğin herhangi bir döneminde yapılabilir

Mahkeme kararıyla DNA testi yapılmasına karar verilmiş anne karnındaki bebeğin, bu işlem sonucunda herhangi bir sağlık sorunu yaşamayacağını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Turgay Karakaya, testin ayrıntıları ile ilgili şunları aktardı:

“Test esnasında bebeğin hücrelerinin içinde yüzdüğü amniyo sıvısı alınırsa sonuçlarda yanlışlık payı olmaz. Eğer oradan alamayıp bebeğin plasentası yani eşinden bir parça alınırsa, minimal bir hata yapılabilir ama bu önemsiz bir olasılık tabii. Bebeğin sağlığına gelince, testin herhangi bir olumsuz etkisi olmaz. Zaten hastalık tanısı amaçlı da bu tip işlemler yapılmaktadır. Babalık testi için herhangi bir süre kısıtlaması da yoktur. Hamileliğin başlamasından doğuma kadar olan süreçte tercih edilen her dönemde yapılabilir.

Haberin Devamı

Testin sonucunu öğrendikten sonra çift bebeği aldırmak isterse ve kürtaj için yasal olan süre aşılmışsa, kürtajın gerçekleşmesi için mahkeme kararı gerekir.”