GeriSağlık Diyete uygun Türk yemekleri ve tatlıları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Diyete uygun Türk yemekleri ve tatlıları

Diyete uygun Türk yemekleri ve tatlıları

Türk mutfağındaki lezzetlerin yağ oranlarını azaltarak diyetinizde tüketin!

Türk mutfağındaki birçok yemeğin yağ oranı azaltıldığında ve uygun pişirilme tekniği kullanıldığında diyete uygun hale getirilebileceğinin altını çizen Diyetisyen Aysen Arıcan, zayıflamak isteyenlere uygun yemek ve tatlıları sıraladı.

Türk mutfağı, yoğun tat ve çeşitleriyle dikkat çekiyor. Çorbalardan zeytinyağlılara, etli yemeklerden pilavlara, böreklerden tatlılara, şerbetlerden kompostolara kadar binlerce lezzetin bulunduğu bir mozaik gibi adeta.

Et, süt, sebze, meyve, tahıl ve yağ olarak 5’e ayrılan besin gruplarından her biri Türk mutfağında farklı şekillerde kullanılabiliyor. Örneğin; glisemik indeksi düşük ve doyurucu olduğu için zayıflama diyetlerinde sıkça önerilen kuru bakliyatlar, geleneksel tatlımız olan aşurenin içinde karşımıza çıkabiliyor. Ayran yapıp tuzlu yemeklerin yanında tükettiğimiz yoğurt da yine börekler ve pastalarda yaygın olarak kullanılıyor.

Türk mutfağında bulunan tüm yemekler yağ oranı azaltılarak ve pişirme teknikleri değiştirilerek diyete uygun hale getirilebilirler.

Diyete uygun yemekler

Etli güveçler, etli tencere yemekleri, zeytinyağlılar ve çorbalar diyete en uygun Türk yemekleri arasında sayılabilir. Bu yemeklerin yağ miktarı azaltıldığında kalorileri de daha fazla azalacaktır. Karnıyarık, musakka gibi kızartma yapılan yemeklerde fırın kullanılması, yemeğin lezzetini değiştirmeden kalorisini azaltır ve bu yemekler diyete uygun hale getirilebilir.

Diyete uygun tatlılar

Sütlü ve meyveli tatlılar, daha az şeker ve yağsız süt kullanılarak yapılırlarsa diyet yapanlar için uygun bir seçenek haline getirilebilirler.

False