GeriSağlık Diyet yapmak kadınları neden mutsuz eder?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Diyet yapmak kadınları neden mutsuz eder?

Diyet yapmak kadınları neden mutsuz eder?

Diyete başlayan birinin yaptığı ilk değişiklik karbonhidrat tüketimini kesmektir. Kilo almaya neden olan ve belli bölgelerdeki yağ birikiminin sorumlusu olarak her zaman ekmek ve türevleri suçlanır. Ancak karbonhidratı kesmek, özellikle kadınların psikolojisini ciddi şekilde olumsuz etkiler.

Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş, karbonhidratlarla ilgili önemli bilgilere yer veriyor:


DİYET YAPARKEN DAHA MUTSUZ, HUZURSUZ VE SİNİRLİYİZ

Diyet yapmak kadınları neden mutsuz eder

Bir grup araştırmacı karbonhidrat tüketiminin beynimize mutluluk hormonu salgılattığını doğruluyor. Diyete başlayanlar yetersiz karbonhidrat tüketimiyle mutlu olmadıkları için, kendilerini sinirli, endişeli, depresif hissedebiliyor. Bunun diğer nedeni ise beynin enerji kaynağı olarak sadece glikoz kullanıyor olması.

Yeterli miktarda glikoz yani karbonhidrat alınmazsa, beyin enerji kaynağını kaybediyor ve proteinlerin yan ürünlerini enerji gereksinimi için kullanmaya başlıyor. Bu da stres, unutkanlık ve algılamada güçlük yaratarak günlük yaşamda sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle sadece proteinli besinler tüketiliyor ve gün içerisinde hiç karbonhidrat alınmıyorsa daha mutsuz ve sinirli hissedilebiliyor.


ARTAN TATLI İHTİYACINI NASIL BASTIRACAĞIZ?

Diyet yapmak kadınları neden mutsuz eder

Peki, akşam soluğu bir anda buzdolabının önünde almakla veya eve tatlı siparişi vermekle sonuçlanabilecek bu durum nasıl engellenebilir?

Birçok vitamin ve mineral yetersizliğinin tatlı ihtiyacını ciddi anlamda artırdığı biliniyor. Bunların en başında demir, magnezyum, tiamin ve çinko mineralleri geliyor. Bu minerallerin yetersizliği aynı zamanda daha mutsuz, halsiz ve depresif hissedilmesine yol açıyor. En önemli mineral kaynakları; kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, tahıl, sakatat, yeşil yapraklı sebzeler ve kabuklu kuruyemişlerdir.

Tabii aldığımız besinlerle ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri karşılayabilmek için besinlerin biyoyararlılık düzeyini de bilmemiz gerekiyor. Örneğin kurubaklagillerdeki demirin vücutta kullanım miktarı ile kırmızı etteki demirin vücutta kullanım oranı arasında ciddi fark vardır. Kurubaklagillerdeki posa oranı mineral ve vitaminlerin emilim oranının daha az olmasına neden oluyor. Bazı sebzeler ve kurubaklagiller de demir minerali içerse de, bu besinlerin içinde bulunan demirin vücutta kullanılma oranları daha düşük olabiliyor.


KADINLARIN SEROTONİNLE İMTİHANI

Diyet yapmak kadınları neden mutsuz eder

Biz kadınlar, yapı olarak sürekli stres yaşayan en fazla risk altında olan gruplarızdır aslında. Çünkü beynimizde daha az seratonin yani mutluluk hormonu bulunur. Günlük beslenme düzenimizde değişiklik yaparak bu hormonun ufacık bir kısmını bile kaybetmeyi göze alamayız. Bu yüzden diyetlerin büyük bir kısmı biz kadınları zorlar.


SEROTONİN İÇERİĞİ YÜKSEK BESİNLER ŞART

Diyet yapmak kadınları neden mutsuz eder

Yeterli uyku uyuyamamak, tek gıda diyetleri uygulamak, fazla miktarda kafein almak, fiziksel aktivite azlığı gibi etkenler diyet yaparken kadının mutsuz olması nedenleri arasındadır. İşte bu yüzden özellikle kadınların diyetleri düzenlenirken alternatif kaynaklar sunulmalı, serotonin içeriği yüksek besinlerle diyet zenginleştirilmeli, bu sayede diyet yaparken de mutlu olunabilmeli.


SERATONİN NASIL BESLENİR?

Diyet yapmak kadınları neden mutsuz eder

Kaliteli ve karanlıkta bir uyku, seratonin hormon düzeyini artırır. Özellikle süt-yoğurt, kırmızı et, soya ürünleri, kabuklu kuruyemiş tüketmek isabetli olur. B6 ve B12 vitaminlerinin yetersizliği ise seratonin hormonunun vücutta yeterince kullanılmasını engeller. Özellikle tam tahıllı ekmek türevleri, yeşil yapraklı sebzeler, esmer pirinç, muz ve avokado tüketimi B vitamini alımını destekler.


O MEŞHUR DÖNEM NASIL ATLATILIR?

Diyet yapmak kadınları neden mutsuz eder

Kadınların en önemli problemlerinden birisi de adet döneminde diyet yapmaktır. Eğer dengeli bir beslenme programı ile kilo veriliyor, bol su tüketimi yapılıyor, kafeinden uzak durularak ödem attırıcı adaçayı ve kekik çayı kullanılıyorsa; belli ölçüde ceviz, badem ve muz da tüketiliyorsa, “adet dönemi sendromu” başarı ile atlatılabilir.

Kadınlardaki en önemli problemlerden birisi de kortizol hormonu yüksekliğidir. Özellikle fazla miktarda çay ve kahve tüketimi kadınlarda kortizol hormon düzeyinin artırabilir.


MUTLULUK FORMÜLLERİ

Diyet yapmak kadınları neden mutsuz eder

  • Günlük diyette karbonhidratınız eksik edilmemeli.
  • Tam buğday ekmeği, bulgur, meyve, kuru meyve gibi gıdalar beslenme düzeninizde mutlaka yer almalı.
  • Dozunda karbonhidrat tüketimi mutluluk hormonu seratonini salgılamanızı sağlar.
  • Ispanak, semizotu, roka gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler önemli bir folik asit kaynağıdır. Folik asidin yetersiz tüketimi de depresyona neden olabilir.
  • Egzersiz yapmak, seratonin salgısını başlatır. Hem egzersiz mutsuz döneminizde almış olduğunuz kiloları vermenize de destek olur.
  • Düzenli uyku, sadece kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlamaz, aynı zamanda iştahınızı kontrol etmenizi kolaylaştırır.
False