GeriSağlık Ender Saraç: “Diyet yaparken ekmeği kesmeyin”
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ender Saraç: “Diyet yaparken ekmeği kesmeyin”

Ender Saraç: “Diyet yaparken ekmeği kesmeyin”

Ünlü doktordan beslenme ile ilgili çok özel tüyolar...

Diyet yaparken ekmek tüketilmemesi gerektiğini savunan diyetisyenlere Beslenme Uzmanı Doktor Ender Saraç’tan eleştiri geldi. Ekmeği hayatımızdan çıkarmamız gerektiğinin altını çizen Saraç, diyet yapanlara bazı tüyolarda bulundu.

Doktor Ender Saraç, "Ekmeği sakın hayatınızdan çıkarmayın. Bunu önerenlere kulak asmayın. Ekmeksiz bir diyet olmaz. Ben günde üç dilim bol tahıllı ekmek yiyorum" dedi.Saraç, ekmeksiz diyetlere itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.

KENDİ EKMEĞİNİ KENDİ ELLERİYLE YAPMAYI TERCİH EDENLER İÇİN BİRBİRİNDEN LEZZETLİ EKMEK TARİFLERİ BURADA!

"Ekmeği hayatınızdan çıkarın" diyenlere inanılmamasını isteyen Doktor Saraç, beyaz ekmeğin değil ama çok tahıllı ekmeğin günde üç dört dilim tüketilmesini istedi. Ekmekte B12 başta olmak üzere bazı önemli besinlerin bulunduğunu da söyleyen Saraç, popüler diyetlere de rağbet edilmemesi çağrısı yaptı.


“Kamuoyunun rağbet ettiği bazı diyetler yerli malı değil”

Ender Saraç: “Diyet yaparken ekmeği kesmeyin”

Ender Saraç, vücut tipine göre diyet belirlenmesi gerektiğini de vurguladı, isim vermeden Karatay diyetini eleştirdi.

Ender Saraç kamuoyunun rağbet ettiği bazı diyetlerin yerli malı değil, Atkins ve Dukan diyetlerinin taklidi olduğunu öne sürdü. Protein diyetlerini eleştiren Saraç, bu diyetlerle verilen kiloların kısa zamanda geri alınma riski bulunduğunu dile getirdi.


“İnsanlar depresyonda olduklarının farkında değiller”

Ender Saraç: “Diyet yaparken ekmeği kesmeyin”

Doktor Ender Saraç, alınan kiloların gizli depresyondan da kaynaklanabileceğini söyledi. "İnsanlar depresyonda olduklarının farkında değiller. Mutsuzluklarını yüksek kalorili ve sağlıksız yiyeceklerle gidermeye çalışıyorlar" diyen Saraç, doğal antidepresanlar olarak da muz, patates, balık, ceviz, kakao, kahve ve bitter çikolata önerdi. Ender Saraç insanın hayatından yalan, gıybet, iftira, başkalarının hakkına tecavüz gibi kötülükleri çıkarması durumunda daha huzurlu olacağını da kaydetti.


“Depresyona karşı maneviyatınızı güçlendirin”

Ender Saraç: “Diyet yaparken ekmeği kesmeyin”

Saraç depresyonla mücadele konusunda da mesajlar verdi: "Sizi yaratan Allah'a yakarmak çok büyük bir terapi. Kabullenme ve tevekkül çok önemli. Bir deney yapın. Bir kum saati alın onu ters çevirin. İlk kum tanesinin düştüğü an göbek kordonunuz kesiliyor. Bu sizin hayatınızın her günü bir kum tanesini temsil ediyor. Giden tüm tanesi bir daha yukarı çıkmayacak. Dolayısıyla günlerinizi zehir etmeyin. Maneviyatınızı güçlendirin."


“Obezitede Avrupa birinciliğine gidiyoruz”

Ender Saraç: “Diyet yaparken ekmeği kesmeyin”

"Obezitede İngiltere ve Portekiz'den sonra Avrupa üçüncüsüyüz. Hızla birinciliğe doğru ilerliyoruz. Hareket etmeliyiz. Hareket etmeyen sağlıklı olmayı unutsun. Sırf aç kalmakla olmaz. Ağır spor değil ama düzenli egzersiz yapılmalı. Sabah erken kalkılmalı. Kalkar kalkmaz kahve veya yeşil çay içilmeli. Kahvaltı öncesi mutlaka acı yenilmeli. Metabolizma hızlandırılmalı."


“Acıyı hayatınızdan çıkarmayın”

Ender Saraç: “Diyet yaparken ekmeği kesmeyin”

"Acıyı hayatınızdan çıkarmayın, özellikle kışın. Kırmızı pul biber, kara biber, yeşil biber sürekli tüketilsin. Zencefil ve zerdeçal da metabolizmayı hızlandırır. Bunlar zayıflamanıza yardımcı olur. Sarımsak da mutlaka tüketilmeli."


“Tatlıyı yemekten önce tüketin”

Ender Saraç: “Diyet yaparken ekmeği kesmeyin”

"Yemeğin hemen sonrasında yenen tatlı zararlıdır. Kan şekeriniz anında yükselir ve sizi kısır döngüye sokar. Zor bir gece geçirirsiniz. Tatlıyı ya yemekten önce tüketin ya da yemekten bir buçuk saat sonra tüketin."


“Anne sütünü artırmak için boza çok önemli”

Ender Saraç: “Diyet yaparken ekmeği kesmeyin”

"Sütü az olan anneler ruhsal durumlarına ve zinde olmalarına dikkat etmeli. Çok fazla misafir ve uykusuz kalma sütü azaltır. Ancak sütü artırmak için boza çok önemli. Bunu tüketmeleri gerekir. Sütü artırmak için süt içmek doğru bir düşünce değil. Bunun bir faydası olmaz."

İHA

False