Banu Kazanç
Banu Kazanç
Banu Kazanç

Diyet hataları yüzünden kilo vermek zorlaşıyor

Sağlıklı ve dengeli kilo vermenin düzenli ve ölçülü beslenmeyle mümkün olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç, kilo verme ve diyet süreçlerinde yapılan diyet hataları yüzünden kilo vermekte zorluklar çekildiğini ifade ediyor.

Haberin Devamı

Fazla kilolarından kalıcı olarak kurtulmak isteyenleri diyet hataları konusunda uyaran Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç; “Diyet yapmak birçok kişi tarafından kısıtlı sürede yapılması gereken, adeta mevsimlik bir aktivite gibi algılanıyor. İnsanlar diyet süresini, kendilerini yaşamdan soyutladıkları bir zaman dilimi olarak görme eğiliminde oluyor. Ömür boyu diyet listeleri ile dolaşamaz, sosyal yaşamınızı kısıtlayamazsınız. Diyette doğru olan; diyet programını bir yaşam tarzına dönüştürmek.” diyor ve en çok yapılan diyet hatalarına değiniyor.

1.KRONİK DİYETLER UYGULAMAK

Kronik diyetçi olmak en çok yapılan diyet hataları arasında yerini alıyor. Kilo verecekseniz; bunu, her şeyden önce sağlığınız için yapın. Sadece estetik amaçlı diyet ile başarılı olamazsınız. Her sene kışın ya da yazın kilo almak, baharlarda ise diyete başlamak; metabolizma için son derece hatalı bir yaklaşım. Dönemsel uygulamayın, yaşam tarzı haline dönüştürün.

Haberin Devamı

2. YASAKLAR, KISITLAMALAR YORUCUDUR

Aşırı kısıtlamalar, hep aynı şeyleri yemek sizi bıktırır. Çok az kalorili ya da tek besine dayalı diyetler ise günlük aktiviteleri yerine getirirken sizi zorlamaya başlar; kendinizi güçsüz, neşesiz ve isteksiz hissedersiniz. Motivasyonu kaybettiğinizde diyetinizi yarım bırakırsınız. Hep aynı yiyecekleri tüketirseniz; bu, diyeti angarya olarak algılamanıza neden olur. Sevdiğiniz yiyeceklere öncelik verin ve diyetinizin çeşitlilik içermesine dikkat edin. Uyguladığınız diyet sizi bıktırmasın. İşin diğer boyutu ise hep aynı listeyi uygulayarak kilo veremeyeceğiniz gerçeği.

3. YAŞAM KOŞULLARINA UYGUN OLMAYAN DİYETLER UYGULAMAK

Diyetin, sürdürülebilir olması çok önemli. Yaşam tarzınıza ve koşullarınıza uymayan bir diyete devam edemezsiniz. Başarısız kilo verme girişimleri sizi mutsuzluğa iter, motivasyonunuzu yitirir, kilo verme konusunda kendinize olan güveninizi ve inancınızı kaybedersiniz.

4. KİLO VERME HEDEFİNDE HATA YAPMAK.

“Vereceğiniz kilo hedefi standart ideal kilo tabloları ile değil de; sizin için ideal olan, vücuttaki yağ/kas/kemik oranı, boy, yağlanmanın toplandığı bölgelere göre ve şeker, tansiyon, kolesterol değerleri, sağlık verileri göz önüne alınarak belirlenmeli.”

[fotogaleri=3319,3238,2696]

Haberin Devamı

5. KISA SÜREDE FAZLA MİKTARDA KİLO VERMEK.

“Kilo vermenin bir matematiği var. Aşırı kilo verdirdiği iddiasında olan mucize diyetlerle siz, kilo verdiğinizi zannedersiniz ama gerçekte yağ yerine su kaybedersiniz. Vücuttan yağ yerine su kaybettirecek direttik (idrar söktürücü) özellik içeren diyetler uyguladığınızda ise su ile birlikte vücudunuz için gerekli mineralleri de kaybettiğinizden sağlığınız riske girebilir. Bunların sonucunda ise metabolizma hızı düşer, yavaşlar. En zor olan ise metabolizmayı tekrar eski haline döndürmek ve hızlandırmak. Her kısıtlama dönemi ardından ise iştahınızın önüne geçemez, yeme atakları yaşarsınız. Sonuçta verdiğiniz kiloların üstüne birkaç kilo ekleyerek yine başa dönmüş olursunuz. “Diyette olmak” demek, kendinizi sıkıntıya sokmanız anlamına gelmez.

Haberin Devamı

6.DİYET YAPMAYI AÇ KALMAK SANMAK

Daha fazla kilo vermek için öğünler atlanır, daha az kalori alınmak istenir ama bu süreç metabolizmayı yavaşlatır. Diyet yaparken -açlıktan ölmeniz gerekmez- aksine açlık, diyet yaparken en büyük düşmandır, iştahınızın kontrolünü zorlaştırır. Her besin grubuna vücudunuzun gereksinim duyduğu kadar yer verin.

Diyet hataları yüzünden kilo vermek zorlaşıyor

7. DİYET YAPARKEN STRES YOK; RAHAT OLUN

Yaşam ve beslenme tarzını değiştirmeye başladığınızda sonuca kilitlenmeyin, bu bir süreç. Alışkanlıkların hepsini bir gecede tamamen değiştirmeyi, farklı bir birey olmayı beklemeyin. Önceliklerinizi belirleyin, yapmak istediğiniz değişiklikleri sabır ve kararlılıkla, yavaşça yaşantınıza geçirmeye çalışın.

8. KENDİNİZE GÜVENİN

Sürekli olarak kendinize ‘Gerçekten kilo verebilecek miyim?’ sorusunu sorup, diyet yapmayı stres haline getirmeyin. Daha önce diyet yaparken başarısız olabilirsiniz ama her diyetin kaderi aynı değil; başaracağınıza inanın. Olumlu düşünceler diyet yaparken başarıyı beraberinde getirir.

Haberin Devamı

9. TARTI İLE İÇ İÇE OLMAYIN

Sık sık tartılmayın. Her gün, her saat aldığınız sonuçlar kafanızı karıştırır. Haftada bir gün tartılmanız yeterli. Kilo konusunda aşırı kaygılar yaşamanız, sizi ister istemez gerilime iter.

10. DİYETİNİZE UYMADIĞINIZ ZAMAN OLABİLİR…

Bu durumda , ‘battı balık yan gider’ düşüncesi ile hareket etmeyin ve bir sonraki öğünde önleminizi alıp, günü toparlayın. En önemlisi su içmeyi hiçbir zaman ihmal etmeyin.