GeriSağlık Diyabet tedavisinde egzersiz ve spor da gerekli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Diyabet tedavisinde egzersiz ve spor da gerekli

Diyabet tedavisinde egzersiz ve spor da gerekli

Fitness eğitmeni Erdinç Eroğlu, diyabet hastalarının günlük aktivitelerin yanı sıra egzersiz ve sporu da ihmal etmemeleri gerektiğini belirtti. Egzersiz ve sporun diyabet tedavisinin bir parçası olduğunu ifade eden Erdinç, konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.

DİYABETLİ HASTA HER TÜRLÜ SPORU YAPABİLİR?

Diyabet, insülin hormonunun etkinliği veya etkinsizliği sonucu ortaya çıkan kan şekerinin yüksekliği ile seyreden kronik ve ilerleyen bir hastalık. Diyabetli hastalar her türlü sporu yapabilir, egzersiz yapmak diyabet tedavisinin önemli unsurlarından biridir.

EGZERSİZ VE SPOR BİRLİKTE YAPILMALI

Hareket etmeyi fiziksel aktivite ile egzersiz ve spor yapmak olarak ikiye ayırmak gerektiğini söyleyen Erdinç Eroğlu, “Hastaların sağlığı açısından iki faaliyet de çok önemli. Günlük hayatta alışveriş yapmak, sokakta yürümek, pazardan file taşımak gibi işler fiziksel günlük aktivitelere girer. Günlük aktivitelerin fazla olması diyabet hastalarının daha uzun ve sağlıklı yaşamasında büyük etkisi olduğu biliniyor. Egzersiz ise planlı ve gelişmeye yönelik olarak bir hedef doğrultusunda spor yapmaktır. Her ikisi birlikte yapıldığında diyabetli hastaların tedavisinde çok büyük fayda sağlıyor. Dolayısıyla diyabet hastalarının günlük hayatta aktivitelerini artırmaları ve kendilerine uygun bir egzersiz programını uygulamaları gerekiyor“ bilgisini verdi.

DİYABET HASTALARI İÇİN UYGUN EGZERSİZ ZAMANI NE ZAMAN?

Aç karnına egzersiz yapmanın doğru olmadığını vurgulayan Eroğlu, “Yemeklerden bir buçuk saat sonra egzersiz yapmak en uygun zaman olacaktır. Böylelikle besinlerde bulunan şeker kana geçer ve vücut tarafından kolaylıkla kullanılır, kan şekeri oranı kontrol altına alınır. Egzersizlerin ise düzenli ve planlı olarak haftada 3-4 kez yapılması gerekiyor“ dedi.

False