Sevilay Sungur
Sevilay Sungur
Sevilay Sungur

Diyabet, tatilden keyif almaya engel değil!

İşte, bayram öncesi diyabet hastalarına pratik öneriler...

Haberin Devamı

Diyabetinizin olması seyahat etmenize ve istediğiniz yerlere gitmenize bir engel değildir. Gerekli önlemleri alırsanız istediğiniz geziye katılabilirsiniz.

YOLCULUK ÖNCESİ MUAYENE ŞART

Bu muayene için yolculuktan yeteri kadar önce randevu alın. Gideceğiniz bölge için aşılar gerekiyorsa bu aşıları bir ay önceden yaptırın. Seyahate çıkmadan önce doktorunuzdan iki yazılı belge isteyin: Mektup ve reçete. Mektupta diyabetinizi denetim altında tutmak için kullandığınız bütün ilaçların (haplar ve insülinler) listesi yer almalıdır. Kullandığınız hapların, insülinlerin, insülin kalemlerinin (enjektörlerin) ve dozlarının tam listesi yazılı olmalıdır. Mektupta eğer varsa bütün besin ve ilaç alerjileriniz yer almalıdır. Reçetede de haplarınız ve insülinleriniz olmalıdır. Yanınıza ihtiyacınızdan daha fazla ilaç almanız önerilecektir. Ama acil durumlar için ilaçlarınızla ilgili bir reçetenin yanınızda olması da önemli bir güvenlik önlemidir. Seyahat edeceğiniz ülkelerdeki reçeteler ile ilgili yasalar farklı olmakla birlikte, yanınızda reçete olmasında fayda vardır. Gittiğiniz ülkelerde eğer gerekirse kullandığınız insülinle birebir aynı olan insülini almaya çalışın. Bulamazsanız muadillerden de yararlanabilirsiniz. Öte yandan değişik ülkelerde bir militredeki insülin üniteleri farklılık gösterebileceğinden bu konuda mutlaka bilgi isteyin.

Haberin Devamı

Diyabet, tatilden keyif almaya engel değil

ACİL DURUMLAR İÇİN HAZIRLIKLI OLUN

Acil durumlarda devreye girebilecek bir seyahat sigortanızın olması önemlidir. Ayrıca yine acil durumlarda gittiğiniz ülkedeki konsolosluğumuzdan da yardım alabileceğinizi unutmayın. Seyahatiniz sırasında mutlaka diyabetik olduğunuzu belirten bir bilezik veya kolye takın. Seyahat edeceğiniz ülkenin dilinde "Benim diyabetim var" ve "Bana şeker veya portakal suyu verin lütfen" demeyi öğrenmeye çalışın.

TIBBİ KİMLİK TAŞIYIN

Seyahate çıkan her diyabet hastasının yanında bir tıbbi kimlik olmalıdır. Ciddi bir hipoglisemi (kan şekerinizin 70 mg7dl altına düşmesidir), bir trafik kazası veya başka bir acil durumda bu tıbbi kimlik çok önemli bilgiler sağlayacaktır. Örneğin diyabetin hangi tip olduğu, insülin kullanıp kullanmadığınız ve alerjilerinizin olup olmadığı bu kimlikten anlaşılacaktır. Özellikle acil servislerdeki personel bu tür tıbbi kimlikleri kullanmak konusunda eğitimlidir ve bu bilgiler işlerini çok kolaylaştıracaktır. Size ve onlara zaman kazandıracaktır.

Haberin Devamı

TOPLANMA HAZIRLIKLARINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

En önemli seyahat kurallarından birisi de kullanacağınız ilaç ve malzemenin tam iki katını yanınızda götürecek şekilde hazırlık yapmanızdır. Bu ilaç ve malzemeleri her zaman yanınızda taşıyacağınız bir çantada götürecek şekilde hazırlık yapmalısınız. İster uçakla, ister tren ya da gemiyle seyahat edin, bu seyahat çantası her zaman yanınızda olmalıdır. Bu çantanın içinde aşağıda listesi verilen ilaç ve malzeme olmalıdır:

• Seyahat sırasında gerekecek tüm insülinler, insülin kalem ve enjektörleri ile iğne uçları
• Kan ve (kullanıyorsanız idrar) ölçüm cihazları ve çubukları
• Ölçüm cihazlarınız için yedek pil
• Tüm haplarınız
• Bulantı ilaçları, antiseptik krem veya solüsyon, diyare ilaçları
• Diyabet kimliğiniz
• Bozulmayacak şekilde paketlenmiş proteinli gıdalar ve şeker düşüklüğüne karşı şeker veya şekerlemeler”

Haberin Devamı

Diyabet, tatilden keyif almaya engel değil

Uçakta özel yemekler tüketmeniz gerekir: Karbonhidrat ve yağ içeriği az yemek tüketeceğinizi önceden havayoluna bildirmeniz gereklidir. Eğer insülin kullanıyorsanız, yemek dağıtımının başladığını ve size yaklaştığını görmeden insülininizi uygulamayın. Buna dikkat etmezseniz şekeriniz düşebilir. Hesapta olmayan gecikmeler için yanınızda bir miktar ek gıda bulundurun.

İnsülinle seyahat etmek: İnsülin çok sıcak veya çok soğuk ortamlarda etkisini kaybedeceğinden insülinlerinizi insülin taşıma çantasında taşıyın. Gideceğiniz yere ulaştığınızda ise buzdolabının kapağında saklayın. İnsülinlerinizi torpido gözüne veya bagaja koymayın, sıcaktan olumsuz şekilde etkileneceklerdir. Sırt çantaları ve bisiklet çantaları da sıcaktan aşırı şekilde etkilendiğinden insülinleriniz için uygun taşıma yöntemleri değildir.

Haberin Devamı

Zaman farkı gerektiren yolculuklar: Eğer iki meridyenden fazla mesafe kat edip zaman farkı oluşacak yolculuklar yapacaksanız, uçuş planınızla birlikte doktorunuza ve diyabet eğitim hemşirenize başvurun. Onlar insülin enjeksiyon zamanlarınızla ilgili bir planlama yapmanıza yardımcı olacaklardır. Unutmayın; doğuya doğru uçmak her zaman daha kısa seyahat demektir ve insülin dozunuzda azalma yapılması gerekebilir. Batıya doğru uçmak ise daha uzun bir yolculuk demektir ve insülin ihtiyacınız daha fazla olabilir. İnsülin dozlarınızda ve zamanlamasında hata yapmamak için kol saatinizi vardığınız noktadaki ilk sabaha kadar değiştirmeyin. Size ülkenizdeki saati göstermeye devam etsin. Gerekli aralıklarla kan şekerinizi ölçerek kontrol edin. İnince de kan şekerinizi kontrol edin çünkü hipogliseminin belirtileri ile "jet-lag"in belirtileri birbirine karışabilir.

Haberin Devamı

Varış noktasına ulaştıktan sonra... : İlk birkaç gün çok yoğun programlar yapmayın. Kan şekerinizi daha sık kontrol edin. Katılacağınız programları da beslenme ve insülin enjeksiyon saatlerine göre ayarlayın. Eğer uzun süreli fiziksel etkinlikler yapacaksanız insülin dozlarında ve uygulama yerlerinde değişiklik gerekebilir. Yanınıza mutlaka ilave ara öğünler alın. Diyetinize uygun besinleri gideceğiniz yerlerde bulamayabilirsiniz, bu nedenle önceden hazırlayıp yanınıza alın. Bilmediğiniz menüler ve gıdalar tüketecekseniz içeriklerini mutlaka öğrenin. Şişelenmişler dışında su tüketmeyin. Çıplak ayakla yürümeyin ve ayaklarınızı her gün kontrol edin. Kızarıklıklar, kesikler veya büller varsa hemen tıbbi yardım alın. Tıbbi yardım almak için iltihaplanma olmasını beklemeyin.