Ece Tatar Sıdal
Ece Tatar Sıdal
Ece Tatar Sıdal

Diş tedavilerinde lazer uygulaması güvenli mi?

Uzmanından diş tedavilerinde lazer kullanımıyla ilgili önemli bilgiler…

Haberin Devamı

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte diş tedavilerinde de birçok gelişme yaşanıyor. Lazer uygulamasının hem hekimler hem de hastalar için avantaj sağladığını söyleyen Diş Hekimi Ece Tatar Sıdal, lazerin uygulama alanları ve avantajları hakkında önemli bilgiler verdi.

Lazer, diş ve dişetinde yapılacak birçok uygulamada kullanılabilir. Geleneksel tedavi yöntemlerle kıyaslandığında birçok üstün özelliği vardır. Örneğin bazı özel vakalarda küçük cerrahi işlemler sırasında kesiler yapmak gerekebilir. Bu kesiler geleneksel yöntemlerle yapıldığında, hastaların acı hissetmemesi için mutlaka anestezi yapılması gerekir. Ancak aynı kesiler lazer teknolojisi ile yapıldığında çoğu zaman anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulamaz Çünkü çok daha az acı hissedilir hatta hiç hissedilmez. Üstelik geleneksel yöntemlerde kesiler sonucu oluşan yaranın iyileşmesi en az bir hafta sürer. Bu süre zarfında yapılacak diğer tedaviler için beklemek gerekir. Lazer teknolojisinde ise kesilerin iyileşme süresini beklemek gibi bir zaman kaybı yoktur. İşlemlere aynı seansta devam edilebilir. Üstelik kesiler geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha kısa sürede iyileşir.

Lazer hangi tedaviler için kullanılıyor?

Lazer teknolojinin diş çürüklerinin temizlenmesi yani dolgu yapımı sırasında da bazı üstün özellikleri vardır. Dişteki çürükleri temizlemek için kullanılan alet (aerator) tiz bir ses çıkararak hastalarda korku hissini arttırır. Lazer ise sessiz çalışarak çürüğü temizler. Ancak çürük temizlenmesi sırasında lazerin, aerotöre göre çok daha yavaş çalışması bir dezavantajdır. Bu nedenle özellikle diş hekimi korkusu çok fazla olan hastalar ve çocuklarda lazer teknolojisi tercih edilir.

Lazer teknolojisinin diş hekimliğin de uygulama alanları; diş çürüklerinin temizlenmesi, bazı dişeti tedavileri, küçük cerrahi tedaviler, özel implant uygulamaları, uçuk ve aft tedavisi, hassas dişlerin tedavisi ve kanal tedavisi işlemleri, dişlerin beyazlatılması, diş eti renkleşmeleri ve estetik diş hekimliği uygulamaları şeklinde özetlenebilir.

Lazer kullanan diş hekimin mutlaka yeterli bilgi ve donanıma sahip olması gerekir. Yanlış kullanıldığında ciddi yaralanmalara da sebep olabilir. Ancak günümüz modern diş hekimliğinde lazer artık vazgeçilmez bir unsurdur.