GeriSağlık Diş sağlığınız için 7 öneri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Diş sağlığınız için 7 öneri

Diş sağlığınız için 7 öneri

Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, diş sağlığı ile ilgili yapılması gereken önemli başlıkları özetledi. Bakalım güzel bir gülüş için yol haritamız ne olmalıymış…

1) Ertelediğiniz tedavilerinizi gözden geçirin. Çekilmiş dişlerinize ait boşluklara en kısa sürede imolant yaptırın. Dişin yeri boş kalsa da ne olur demeyin. Zamanla komşu dişler yer değiştirmeye ve boşluğa doğru devrilmeye ve uzamaya başlarlar. Bir süre sonra o bölgede kemik erimeye ve dişeti sorunları oluşmaya başlar. İmplant yaptırmak da zor bir hale gelir. Mecburen bir diş kaybettiyseniz ilk 1 yıl içinde mutlaka implant ile diş boşluğunun tedavisini gerçekleştirin.

2) Protezlerin belli bir ömrü var. 5-10 yıl aralığında kullanılabilirler. Optimum süre 7 yıl olmakla birlikte protezler, dişeti çekilmesi, kemik erimesi gibi sistemik rahatsızlıklar ya da ağız hijyeninin yeterli olmaması halinde çok daha kısa sürede sorunlu bir hale gelir.  Protezlerinizi yenileyerek hem yeni bir gülüş hem de mis gibi bir nefese sahip olun.

3) Diş sıkma, gıcırdatma (bruksizm) önemli bir rahatsızlık. Hem dişlerde aşınma ve hassasiyete, hem de yüz konturunda köşelenmeye sebep oluyor. Yıllar içinde yüzdeki sert ve yumuşak dokular eski yoğunluğunu kaybederken diş sıkma alışkanlığı bu süreci hızlandırıyor ve yüzdeki çökme daha belirgin hale geliyor. Diş sıkma, yüzde ağrı, çene eklemi hastalıklarına da sebep oluyor. Yeni yılda gece plağı kullanarak dişlerdeki aşınmaları engellenebilir. Çiğneme kası olan masseter kasa yapılan botox uygulaması ile de yüzdeki şekil değişikliği ve eklem rahatsızlıkları engellenebilir.

4) Gülüşünüzden memnun değilseniz sizi olduğunuzdan daha genç ve çekici gösterecek gülüş tasarımı yani Hollywood gülüşü size uygun olup olmadığını keşfedin. Unutmayın kusursuz bir gülüş hayatınızı değiştirebilir.

5) Ortodonti, artık erişkinler arasında çok popüler. Ortodontik tedavi her yaşa ve ihtiyaca göre değişik aygıtlarla yapılabiliyor. Diş renginde teller, şeffaf plaklar, dil tarafından uygulanan teller, ortodontik tedaviyi hızlandırıcı yöntemlerle birleşince müthiş seçenekler sunulabilir. Protez yaptırmadan kendi dişlerinizle kusursuz bir gülüşe kavuşabilirsiniz. 

6) Diş beyazlatma tedavisi, uygun materyal ekipman ve uzman diş hekimi tarafından yapıldığında diş minesine kesinlikle zarar vermez. Senede bir kez, sadece 45 dakikada ile beyazlatma size tüm sene konfor sağlayacak. Bu sene bembeyaz dişlerinizin keyfini çıkarın.

7) Diş fırçası, diş ipi, ağız duşu, günlük ağız gargarası. Yeni yılda ihtiyacınız olan 4’lü. Sabah akşam yeterli sürede ayna karşısında yapılan temizlik ile dişlerinizle birlikte tüm vücut sağlığınızı koruyacaksınız.

False