Diş hekimi korkusu olan kişilere tavsiyeler

Diş hekimi korkusu (dentofobi) her yaştan insanda görülebilen bir fobi türüdür. Diş hekimi korkusu kişinin gerekli olan diş bakımını yaptırmasına engel olacak kadar şiddetli olabilir. Diş ağrısı son aşamaya gelecek hatta dişi kaybetmeye neden olacak kadar gecikmelere neden olabilir.

Haberin Devamı

Ağzında bir dolu çürük diş olmasına rağmen yıllarca diş hekimine gitmekten kaçınan hastalar var. Diş hekiminin düşüncesi bile onlarda kalp çarpıntısı, huzursuzluk ve aşırı terlemeye neden olabilir.

Diş hekimi korkusu genellikle çevre faktörlü, özellikle kötü tecrübeler yaşayan aile üyelerinden aktarım yoluyla geçer. Diş hekimi korkusu olan kişilerin, annelerinin ve babalarının da diş hekiminden korktuğu görülür. Bu nedenle anne ve babalara bu konuda büyük görev düşer.

GENEL SAĞLIK AÇISINDAN CİDDİ SONUÇLARA NEDEN OLABİLİR

Diş çürüğü zamanla kötüye gider. Ufak bir operasyonla doldurulabilecek olan küçük oyuklar, dişlerin kırılmasına veya çürümesine yol açar. İhmal edildiğinde kanal tedavisi gerektirebilir.

Sosyal hayatta, temiz, sağlıklı, parlak dişlere sahip olmak kişiye özgüven sağlar. Eğer dişler çürüme ve ihmalden dolayı kırılırsa, bu sosyal bir utanca neden olabilir. Belirli işleri yapmak kişi için daha zor olabilir. İlişki durumu ve sosyal hayat bundan olumsuz yönde etkilenebilir. Bu dışlanmaya, depresyona, sosyal anksiyeteye hatta agorafobiye neden olabilir.

Haberin Devamı

Diş sorunları bazı durumlarda enfeksiyona yol açabilir. Enfeksiyon tedavi edilmezse yayılarak tıbbi hastalıklarla sonuçlanabilir. Enfeksiyonlu dokular da ağrıyabilir; bu nedenle ağrı, diş hekimi korkusunun sıra dışı bir etkisidir.

Günümüzde gelişen teknolojisi sayesinde diş tedavilerinde ağrı ya da sızı hissetme oranı düşüktür. Modern teknoloji, lokal anesteziler, ağrısız işlemler sayesinde günümüzde diş tedavileri oldukça konforlu bir şekilde yapılabilir.

NASIL ÜSTESİNDEN GELİNEBİLİR?

Randevu alırken diş hekimi korkunuz olduğunu mutlaka söyleyin. Bu sayede ilk muayenede diş hekiminiz korkunuzu yenmeye yardımcı olacaktır. Ara vermek istediğinizde ya da daha fazla anesteziye ihtiyaç duyduğunuzda doktorunuza belli edebileceğiniz bir işaret belirleyin. Birçok hasta gibi randevularınıza taşınabilir müzik çalma aleti götürebilirsiniz. Bu cihazlar dikkatinizi dağıtabilir ve rahatlamanıza yardımcı olabilir. Her şekilde diş hekimine gitmekten korkuyorsanız, ek olarak sakinleştirici alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Diş hekimi korkusu sık karşılaşılan ve tedavi edilebilen bir fobidir. Tedavi edilmezse bir dizi fiziksel soruna sebep olabilir. İlk olarak fobinizi kontrol altına almak için bir psikologla görüşebilirsiniz. Daha sonra kendinizi rahat hissedeceğiniz bir diş hekimi bulabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları