Yeşim Erbil
Yeşim Erbil
Yeşim Erbil

Dikkat, depresyonun altından tiroid çıkabilir!

Farklı hastalıklar gibi görünse de asıl nedeni bu olabilir.

Haberin Devamı

Her ne kadar hipotiroidizm ve depresyon farklı hastalıklar gibi görünse de birçok insanın yaşamında birbiriyle bağlantılıdır. Çünkü bazen depresyon tiroid bezinin az çalışmasının yani hipotiroidinin ilk göstergesi olabilir. Hipotiroidizm ve depresyonun bazı belirtileri benzeştiğinden, depresyonlu bir hastanın gerçekte az çalışan bir tiroid bezine sahip olabileceği olasılığı gözden kaçırılabilir. Bu vakalarda kişinin depresif durumunun asıl nedeni hipotiroidizm olabilir.

TİROİD HORMONU NEDİR?

Tiroid hormonları, beyinde tiroid hormonlarını uyaran TSH hormonunun salgılanması ile üretilir. Hipofiz bezi TSH denilen hormonu salgılar, tiroid bezinde ise T3 ve T4 hormonlarının sentezlenmesini sağlar. T3 ve T4 hormonlarının dışında ayrıca serbest T3 ve serbest T4 hormonları da bulunur. Hipertiroid vakalarında T3, T4, serbest T3 ve serbest T4 yükselirken TSH hormonu baskılanır. Hipotirioidi yani tiroid bezinin az çalıştığı durumlarda ise T3 ve T4 hormonları düşer, TSH hormonu ise bu durumu telafi etmek için yükselir.

Haberin Devamı

Dikkat, depresyonun altından tiroid çıkabilir

HİPOTİROİDİZM VE DEPRESYON ARASINDAKİ İLİŞKİ

Hipotiroidizmde depresyona yol açan belirtiler; bitkinlik, konsantrasyon güçlüğü ve aşırı uyku hali, beraberinde de aşırı üzüntü ve ümitsizlik sayılabilir. Tiroid bezinin az çalıştığı ya da iflas ettiği durumlarda kalp hızı yavaşlar, soğuğa aşırı duyarlılık başlar. Eklem, kas ağrısı ya da kramplar, ellerde ve parmaklarda karıncalanma, belirsiz ağrılar ve sızılar, az miktarda kilo alımı, kabızlık, cildin kalınlaşması ya da incelmesi, ses boğukluğu, boynun ön tarafında şişlik ortaya çıkabilir.

DEPRESYON TEDAVİSİNDE TİROİD KONTROLÜ İHMAL EDİLMEMELİ

Depresyon, hipotiroidli insanlarda tiroid sorunları olmayanlara göre daha barizdir. Hipotiroidizmin gerçekten depresyona neden olup olmadığını belirlemek için depresyon hastalarının tiroid bozuklukları açısından taranmaları gerekir. Hipotiroidi teşhisi tanısal kan testleri, özellikle düşük seviyede tiroksin (T4) ve yüksek seviyede tiroid uyarıcı hormon (TSH) testi yapılarak kontrol edilebilir.

Haberin Devamı

Hem hipotiroidiniz hem de depresyonunuz varsa depresif belirtilerinizin antidepresan ilaçlar yerine vücuttaki iki ana tiroid hormonu olan triiodotironin (T3) ya da tiroksin (T4) gibi tiroid replasman ilaçlarıyla iyileşebilir. Hipotiroidizmi ve depresyonu olan insanlarda, tiroid ilaçları depresyon halini geçirmekle kalmayarak aynı zamanda antidepresan ilaçların etkisini de artırabilir. Tiroid ilaçları TSH seviyelerini normal aralığa düşürdüğünde depresyon belirtileri de genellikle ortadan kalkar.