Dikenli incirin (Hint İnciri) faydaları nelerdir?

Dikenli incir, Hint inciri ya da Frenk inciri olarak da bilinir. Dikenli incir bizim bildiğimiz normal incirden daha mı faydalıdır? Dikenli incirin faydaları nelerdir? Dikenli incir gerçekten şifa deposu mu?

Haberin Devamı

Dikenli incirin (Hint İnciri) faydaları nelerdir

Kendi ülkemizde bulunmayan ve ithal edilen sebze, meyve, tahıl, kurubaklagil gibi besinlerin sağlık açısından daha faydalı olduğuna dair halk arasında yaygın olarak karşılaşılan bir görüş mevcut. Aşina olunmayan bu tür besinlerle ilgili olarak yapılan yazılı ve görsel açıklamalar oldukça rağbet görmekte ve insanların hemen ilgisini çekmektedir. Yakın geçmişe bakıldığında kekik suyundan kuşburnu çayına, altın çilekten yaban mersinine, kinoadan amaranta kadar pek çok ürün gündemi meşgul etmiştir.

MODA ÜRÜNLER RAĞBET GÖRÜYOR

Dikenli incirin (Hint İnciri) faydaları nelerdir

Haberin Devamı

Bu tür moda ürünlerin kimisi, bilimle yakından uzaktan ilişkisi olmasa da gerek iyi pazarlama teknikleri sayesinde gerekse yalan yanlış beyanlarla vs. haksız kazanç kapısı haline gelmektedir. Öncelikle şunu akıldan çıkarmamak gerekmektedir: “Kolesterolü düşürür, şeker hastalığının çaresi, hipertansiyonu önler” gibi net ve kati açıklamaların yapılması yanlıştır. Her zaman için “önlemeye yardımcı olur” şeklinde yumuşak cümleler kullanılması gerekir.

DİKENLİ İNCİR ŞİFA KAYNAĞI MI?

Dikenli incirin (Hint İnciri) faydaları nelerdir

Son zamanlarda dikkat çeken ürünlere bir yenisi eklendi: Dikenli incir, Hint inciri, Frenk inciri, Mısır inciri, Babutsa, Kilis inciri, Pabuç inciri, Kaynanadili, Kürek yemişi gibi farklı yöresel isimlerle anılan “dikenli incir” şifa kaynağı olarak lanse edilmektedir. Sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığa, yorgunluğa, kolesterolü düşürmeye, cilt ve saç bakımına faydalı etkileri olduğu iddia edilmektedir.

TEK SEFERDE 2-3 ADETTEN FAZLA TÜKETİLMEMELİ

Dikenli incirin (Hint İnciri) faydaları nelerdir

Turuncu, sarı veya kırmızı renklerde dikenlerle kaplı kabuğu soyulduktan sonra meyve olarak yenebilir, suyu sıkılabilir veya yapraklarından yemek yapılabilir. Ancak fazla tüketildiği takdirde çekirdekleri bağırsaklara zarar verebilmektedir. Bazı vakalarda bu çekirdeklerin ameliyatla alınması dahi söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle tek seferde 2 veya 3 adetten fazla tüketilmemesi tavsiye edilir. Fazla tüketim durumunda şiddetli karın ağrısı ve tuvalete çıkamama gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. 

Haberin Devamı

DİKENLİ İNCİR ZAYIRLATIYOR MU?

Dikenli incirin (Hint İnciri) faydaları nelerdir

Doğallığı, lezzeti, ucuzluğu, bağırsakları çalıştırması gibi özelliklerinin yanı sıra tok tuttuğu yönündeki birtakım beyanların varlığı bile zayıflama çabasındaki insanların dikkatinden kaçmamaktadır. Ancak zayıflattığına dair bilimsel bir veri yoktur ve boş hayaller kurulmaması gerekmektedir.

Dikenli incirin (Hint İnciri) faydaları nelerdir

Egzersiz ve kişiye özel beslenme programı uygulanmadan zayıflamak pek mümkün değildir. Yine de diğer özellikleri sebebiyle “mucize beklemeksizin” aşırıya kaçmadan, ara sıra tercih edilebilecek bir meyvedir. 

Yazarın Tüm Yazıları