Dijital diş hekimliği nedir?

Dijital diş hekimliği, diş tedavisinin her aşamasında bilgisayar tabanlı, dijital bileşenler kullanan cihazların kullanımına dayanır.

Haberin Devamı

Dijital diş hekimliği uygulamaları diş prosedürlerinin manuel adımlarını ortadan kaldırarak daha pratik ve konforlu bir tedavi süreci sağlar. Dijital diş hekimliği uygulamaları ile görüntüleme, ağız içi ölçü alma, restorasyon dizaynı ve üretimi yapılabilir. 

Dijital radyografi: Dişlerin ve çevre sert dokularının net bir haritasını çıkarmak için optik yüz tarayıcılarının kullanılmasıdır. Bu taramalar, muayene esnasında diş hekimi tarafından görüntülenebilir, yazdırılabilir ve değerlendirilebilir. Ayrıca, dijital radyografiler geleneksel röntgen ışınlarına göre yüzde 70'e kadar daha az radyasyon yayar ve daha çevre dostudur.

Koni ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüleme (CBCT): Koni ışınlı BT dişlerin ve ağız içinin üç boyutlu konik görünümünü sağlayan bir X-ışını cihazıdır. CBCT ile çene kemiği sınırları, çene kemiğine gömülü dişler, implant yerleşimi sırasında risk teşkil eden anatomik sınırları değerlendirilebilir. Ayrıca kist tümör gibi ağız içi patolojik oluşumlar tespit edebilir.

Haberin Devamı

Ağız içi kameralar: Diş hekimlerinin ağızda geleneksel ölçü kaşığı ve ölçü maddelerini kullanmadan daha konforlu bir şekilde ağız içi ölçü almalarını sağlar. Ağız içi kamera ağızda görülmesi zor alanların ayrıntılı bir görünümünü sağlayabilir. Ağızdaki sorunları doğru bir şekilde tanımlamaya yardımcı olur.

Bilgisayar destekli tasarım veya bilgisayar destekli üretim (CAD / CAM) ve 3D baskı: Uygulayıcıların dental restorasyonlar tasarlamasını ve üretmesini daha verimli hale getirir. Bu tür restorasyonlar porselen kuronları, köprüleri veya kaplamaları içerebilir.
Bilgisayar destekli diş hekimliği, diş hekimlerinin aynı gün içinde diş restorasyonları tasarlamalarına, üretmelerine ve ağız içine yerleştirmelerime olanak tanır. Geleneksel yöntemler ile uzun sürede üretilebilen restorasyonlar dijital diş hekimliğinde bir gün içinde tamamlanabilmektedir. Ancak estetik sonuç geleneksel yöntemlere nazaran tatmin edici olmayabilir. Bu nedenle halen dijital yöntemlerle üretilen bir restorasyona diş teknisyeninin müdahalesi gerekebilir.

Haberin Devamı

Dijital diş hekimliğinin avantajları

Dijital diş hekimliği yeni teknolojilerin ve tekniklerin geliştirilmesini sağlayarak hastalar için çeşitli avantajlar sunar. Diş hekimleri, ağız ve diş hastalıklarını erken evrelerinde doğru bir şekilde tanımlamak, teşhis etmek ve tedavi etmek için dijital diş hekimliği tekniklerini kullanabilirler. Ağız içi tarayıcı 3D printer ve CAD/CAD sistemleri ise konforlu ve pratik restorasyon üretimi sırasında hasta ve hekime avantaj sağlar.

Yazarın Tüm Yazıları