Demirin bitkisel kaynağı: Yer elması

Patates desen değil, kereviz desen hiç değil! Bu sebzeler ile en büyük ortak özelliği kök sebze yani toprağın altında yetişiyor olması... Neden mi söz ediyoruz? Demirin bitkisel kaynağı olan yer elmasından…

Haberin Devamı

Yer elması; ay çiçeğigiller familyasından olan, nişasta içeriği yüksek bir sebzedir. Protein bakımından oldukça önemlidir. Diğer kök sebzelerle karşılaştırıldığında daha fazla protein içerir. Ayrıca sülfür içeren önemli amino asitler torin, metionin, homosistein ve sitein açısından da zengindir. Bu amino asitlerin en önemli özelliği bağ dokularının esnekliğini sağlamaktır.

BİR KÂSESİ 109 KALORİ

Demir içeriği yüksek besinlerden biridir. Yer elmasında bulunan demir miktarı kırmızı ete yakındır. Üstelik yer elması yağ içermez ve bir kâsesinde yalnızca 109 kalori vardır. Yani demir eksikliği (anemi) problemi yaşayanlar için oldukça sağlıklı bir demir deposudur.

POTASYUM ZENGİNİ

Yer elması içerisinde bulunan inulin miktarı nedeniyle sindirim fonksiyonlarına takılmadan geçer, bu bağırsak sağlığı açısından oldukça önemlidir. Sporcu beslenmesinde oldukça önemlidir çünkü potasyum açısından zengindir. Postasyum kasların sağlıklı çalışması için önemli bir mineraldir. Yer elması, muz ile karşılaştırıldığında daha fazla potasyum içerir. Bu nedenle kaslarını çalıştıran kişilerin menülerine yer elmasını ilave etmeleri önerilir.

Haberin Devamı

İyi bir lif kaynağı olduğu için kolesterol seviyesini düzenler ve dolayısıyla kalp sağlığını korur.

Demirin bitkisel kaynağı: Yer elması

SAÇ SAĞLIĞI İÇİN MUCİZE BESİN

Demir açısından zengin olan yer elması; bakır ve C vitaminlerini de bolca barındırır. Bu nedenle saç sağlığı açısından da mucize besin diyebiliriz. Çünkü demir saçlara oksijeni ileterek sağlıklı saç kökleri oluşmasına yardımcı olur, bakır saç büyümesini destekler ve C vitamini de kolajen sentezinin bir parçasıdır. Yani bu vitamin ve mineralleri bir arada bulunduran yer elması iyi bir saç dostudur.

MAGNEZYUMU FAZLA

Yer elması, magnezyum açısından da zengindir. Magnezyum vücudun sinir sistemi, enerji metabolizması ve arınma kısmında görev alır. Yani denge sağlayan önemli minerallerden biridir. Ayrıca magnezyum kan şekerini dengeleyerek insülin direnci gelişmesini engeller.

Haberin Devamı

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KUVVETLENDİRİR

İnsülin içeren yer elması enerji metabolizması konusunda da görev alır. Kan şekerini düzenleme ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirme konusunda destek olur.

SİNDİRİM DOSTU

Sindirim sistemi dostu olan yer elması başta tiamin olmak üzere pek çok B grubu vitaminini bulundurur. Yani aynı zamanda sinir sistemine de dosttur.

Demirin bitkisel kaynağı: Yer elması

YER ELMASININ YAN ETKİLERİ

Tabii ki her besinin olduğu gibi yer elmasının da fazla tüketimi yarardan çok zarar sağlar. Bu nedenle kısaca yan etkilerinden de bahsedelim.

Safra kanalında tıkanmalara neden olur.
Alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Safra taşı üretimine neden olur.

ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI TARİFİ

Faydalarını duyduktan sonra hemen alıp tüketmek isteyenlere işte zeytinyağlı yer elması tarifi…

Malzemeler:

Haberin Devamı

• 9-10 adet yer elması
• 1 adet havuç
• 1 avuç kepekli pirinç
• 1 adet kuru soğan
• 2-3 diş sarımsak
• 1 küp şeker
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı domates salçası
• Yarım limon
• 2 yemek kaşığı fındık yağı
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Tüm malzemeleri doğrayın ve iki yemek kaşığı fındık yağı ile tencereye koyun. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edin ve kısık ateşte pişirin. Yemek piştikten sonra altını kapatın, 20-25 dakika ılınmasını bekleyin. Üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağınızı ilave edin.

Yazarın Tüm Yazıları