GeriSağlık Demir eksikliği dolaylı yoldan kilo aldırıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Demir eksikliği dolaylı yoldan kilo aldırıyor

Demir eksikliği dolaylı yoldan kilo aldırıyor

Özellikle Türkiye’de çok yaygın olan demir eksikliği ve kansızlık şikayetlerini artıran unsurların başında fazla çay, kahve ve işlenmiş gıda tüketimi ile yetersiz beslenmenin geldiğini söyleyen Dr. Sinan Akkurt, yemekten hemen sonra çay içilmesinin de demir emilimini engelleyen bir alışkanlık olduğunu belirtti.

Demir eksikliği olanlar sürekli halsiz, sinirli ve kilo vermekte zorlanabilirler. Bu şikayeti olanlar koyu yeşil yapraklı sebzeler, et, balık, yürek, dalak, karaciğer, kurubaklagiller, yumurta, kuru meyve, pekmez, fındık ve turunçgillerden zengin bir beslenme programı uygulayabilir ve günde 15 dakika güneşlenebilirler.

Sürekli nedensiz yorgunluk, halsizlik, sinirlilik hali yanında çarpıntı, baş ağrısı, bulantı, soluk ten rengi, el ve ayakların soğukluğu gibi belirtiler kansızlığa işaret edebilir.  Bu durumda muhakkak doktora başvurulmalı ve nedenin saptanması gerekir. Kansızlığın en yaygın sebebi demir eksikliğidir.

Demir eksikliğine bağlı kansızlığın tanısı basit bir kan testi ile konabilir, hemoglobin ve hematokrit değerlerinin normalin altına inmiş olması ve alyuvarların ortalama büyüklüklerinin azalmış olması demir eksikliği anemisi tanısı koymak için yeterlidir.

SABAHLARI 1-2 TATLI KAŞIĞI KEÇİ BOYNUZU

Demir eksikliği dolaylı yoldan kilo aldırıyor

Özellikle keçiboynuzu pekmezinin sabahları 2-3 tatlı kaşığı tüketilmesi ile önemli demir takviyesi sağlanabilir.

Üzüm ve dutun hem B12, hem demir açısından; ıspanak, brokoli ve kuşkonmazın hem folik asit, hem demir açısından zengin içerikleri ile kansızlığa ilaç gibi gelirler. Bunların yanı sıra doktorun önereceği ilaç takviyesi ile kansızlok kısa sürede kontrol altına alınabilir. Sık rastlandığı için sıradan bir durum olarak algılamamalı, ihmal etmemeliyiz. Önemli olan erken tanı ve erken müdahaledir.

DEMİR EKSİKLİĞİ KİLO ALDIRIYOR

Tıpkı insülin direnci ya da adeno virüste olduğu gibi demir eksikliği olanlar da kilo vermekte zorlanır. Demir eksikliği hormonal dengesizliğe yol açarak dolaylı yoldan kilo alımına sebep olur. Vücudunuzda demir eksikliği varken istediğiniz kadar diyet yapın, spor yapın kilo veremezsiniz.

Demir eksikliğine bağlı kansızlok daha çok kadınlarda görülür. Demir eksikliğinin kontrol altına alınmaması durumunda depresyona, hafıza kaybına, odaklanma sorununa, bağışıklığın güçsüz düşmesine ve gelişim çağındaki bireylerde gelişim geriliğine yol açar.

False