Dar kanal hastalığı nedir?

Yolda yürürken sık sık durup dinlenmek zorunda kalmanın en önemli nedeni omurilik kanalındaki daralmadır. Ayaklarına vuran uyuşma ve ağrılar, bacak adalelerindeki kasılmalar onları ister istemez durup dinlenmeye zorlar, birkaç dakika dinlendikten sonra ağrıları azalır ve tekrar yürürler. Yürürken kalçalara ve ayaklara vuran ağrılar ve adale güçsüzlükleri nedeni ile sık sık durup vitrinlere bakarak kısa molalar ile ağrılarını azaltmaya yönelik yaptıkları bu davranışlardan dolayı bu hastalığa 'vitrin hastalığı' denmiştir. Esas neden omurilik kanalındaki daralmanın omuriliği sıkıştırmasıdır.

Haberin Devamı

İki tip kanal daralması söz konusudur. Birincisi doğumsal olarak omuriliğin geçtiği omurilik kanalının anatomik olarak dar olması. İkincisi sıklıkla 50 yaşlardan sonra görünen ve çeşitli yıpratıcı nedenlerin özelliklede kanal içinde kireçlenmenin gittikçe artmasıdır. Tıpta bu duruma spinal stenoz yani omurilik kanal daralması denmektedir. Yaşlılar da en sık görülen rahatsızlıklar arasındadır. Omurilik kanalı dendiğinde ensemizden kuyruk sokumuna kadar uzanan ve içerisinde omuriliğin seyrettiği korunaklı bir kanalı kastetmekteyiz. Bu kanal çeşitli problemlere bağlı olarak en çok, bel ve boyun bölgesinde daralmaktadır. Bu bölgelere göre de şikayetler farklı olabilir. Omurilik kanalından kollara ve bacaklara sinirler çıkmaktadır. Kanal darlığı olduğunda bu sinirler sıkışarak ağrı, uyuşma ve kramplara yol açabilir.

Haberin Devamı

KANAL DARALMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Ayaklarda yürümekle artan ağrı ve uyuşmalar, ağrılar ve uyuşmalar durmakla hemen azalır.
  • Her geçen gün yürüme mesafesinin kısalması
  • Ayak adalelerinde güçsüzlük. Bazen kramplar
  • Öne eğilmek ve oturmakla geçen ağrılar
  • Uzun süre oturmak veya ayakta kalmak 
  • Ayaklarda duyu kayıpları 
  • Refekslerde artış
  • Anormal patolojik reflekslerin ortaya çıkması

KANAL DARALMASININ TANISI NASIL KOYULUR?

Tanı için doktorun hastayı çok dikkatli dinlemesi önemlidir. Dar kanal hastalarının yanlışlıkla bel fıtığı tanısı aldığına çok tanık olmuşuzdur. Yanlış tanı yanlış tedaviyi getirir dolayısı ile hastalar hiçbir zaman sıkıntılarından kurtulamaz.

Kanal darlığında en önemli tanı aracı manyetik rezonanstır (MR). Omurilik kanal çapının bu yöntemle ölçülebilir, omurilikte myelomalazi yani hücre ölümü olup olmadığı tespiti yapılabilir. Kanalı daraltan problem ne ise detaylı bir şekilde görülebilir. MR tetkiki+Fizik muayene + hastanın dikkatle sorgulanması dar kanal tanısının esasını teşkil eder.

EMG : Hastalar kendileri için en güvenli olabilecek metodları aramaktalar. Hastaların temel yaklaşımı şudur; Kesme biçme olmadan, narkoz korkusu yaşamadan kısa sürede en etkin ve güvenli biçimde bu sorunun üstesinden nasıl gelinebilir? Bu yaklaşım tedavideki güncel gelişmelerle örtüşmektedir. Hasta beklentilerini iyi algılayan klinisyenler hastaların bu haklı beklentileri doğrultusunda en yeni teknikleri ve etkin tedavi yöntemlerini uygulayabilirler

Yazarın Tüm Yazıları