GeriSağlık Çocukluk döneminde görülen göz problemleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocukluk döneminde görülen göz problemleri

Çocukluk döneminde görülen göz problemleri

Televizyonu yakından izlemesi bir görme kusuruna işaret midir?

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müslime Akbaba, çocukluk dönemi Göz problemleri hakkında bilgi verdi.

Çocukluk döneminde görülen başlıca göz hastalıkları görme kusurları, göz tembelliği, göz kayması, gözyaşı kanalı tıkanıklığı ve daha nadir olarak katarakt, göz tansiyonu, tümörler ve gözün gelişimine bağlı yapısal anormalliklerdir.

Göz muayenesi ne zaman yapılmalı?

Göz hekimlerine en sık sorulan soru bir bebeğin göz muayenesinin ne zaman yapılması gerektiğidir. Eğer gözünde şüphe edilen bir durum varsa hemen değilse ilk muayene 6 aylıkken sonrakiler sırası ile 2-4 yaş arası, hemen okul öncesi ve 2 yılda bir yapılmalıdır. Eğer bir problem varsa hekimin önereceği sıklıkta görülmelidir.

Ancak bebek çocuk hekimine rutin kontrollere her gittiğinde hekimin bebekte yapması gereken bazı basit muayene yöntemleri ile ailenin fark etmediği birçok önemli durumu fark ederek göz hekimine daha erken yönlendirmesi birçok göz hastalığının erken teşhis ve tedavisini sağlamaktadır.

Görme bozukluklarının çok belirgin belirtileri yoktur

Çocukluk döneminde gözle ilgili olan problemlerin başında miyop, hipermetrop veya astigmat olarak tanımladığımız kırma kusurları gelmektedir. Özellikle gözlük kullanan ebeveynler bebekleri olduğunda görmesinde bir problem olup olmadığı merak ederler. Görme kusurlarının bir kısmı kalıtsal olmakla birlikte hipermetropi doğuştan miyopi ise çoğunlukla okul çağında ortaya çıkmaktadır.

Çocuklarda görme kusurlarının çok belirgin belirtileri yoktur. Televizyonu yakından izleme mutlaka bir görme kusuru olduğunu göstermez. Sık düşüyorsa, ışıktan rahatsız oluyorsa, elindeki oyuncakları görmek için çok yaklaştırıyorsa, gözlerini çok kırpıyorsa, görme kusurlarından şüphelenmek gerekir.

Göz tembelliği ve tedavisi

Yüksek olan görme kusurları erken yaşta fark edilmediğinde görme gelişimini tamamlayamaz ve göz tembelliği adını verdiğimiz durum ortaya çıkar.

Göz tembelliği göz kayması ile birlikte değilse fark edilmeyebilir. Göz tembelliği erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir göz hastalığıdır. Ancak görme gelişimini tamamladıktan sonra tedavisi mümkün değildir.

Şaşılık yani gözlerin paralelliğinin bozulması yaklaşık olarak %2-4 oranında görülmektedir. Hayatın ilk ayları içerisinde görülmekle beraber büyük bir kısmı 1,5-2 yaş civarında görülmektedir. Kalıtsal olabildiği gibi doğumsal veya hayatın ilk yıllarında görmeye engel olan kapak düşüklüğü, katarakt, tümör gibi bazı hastalıklarda göz kaymasına neden olabilirler. Kayma içe, dışa aşağı veya yukarı olabildiği gibi tek veya iki gözde olabilir.

Tek gözde olduğunda göz tembelliği de olur. Diğer göz hastalıkları ile birlikte olduğunda öncelikle bunların tedavi edilmesi gerekir. Değilse görme kusuru varsa düzeltilmeli, göz tembelliği tedavi edilmeli, kayma gözlüğe rağmen devam ediyorsa kaymayı düzeltecek operasyonlar yapılmalıdır.

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müslime Akbaba

Çocukluk döneminde görülen göz problemleri

False